Изоставени книги събират прах в рушаща се сграда на Преображенския Монастир

Изоставени стари книги събират прах в рушаща се сграда на Преображенския манастир. За това алармираха граждани, посетили наскоро светата обител край В. Търново. Книжните тела са нахвърляни по шкафове и по пода на помещение без прозорци и с течащ покрив.

Това не са наши книги и не са част от манастирската библиотека. Те не са нито богословски, нито богослужебни, нито имат някаква голяма стойност. Това е литература от времето на социализма, която дори не знаем как е попаднала в манастира, защото така сме я заварили. Навремето е имало изискване съгласно което, за да съществува библиотеката в обителта, тя е трябвало да се попълва с всички нови издания”, казаха от Преображенския манастир.

Те поясниха, че тези ненужни книги се намират в зданието, което е необитаемо повече от 30 години и е за събаряне. Те отдавна не са в състояние да попълнят която и да е библиотека и никой не би проявил интерес към тях, което е и причината досега да не са предоставени на някоя институция.

Всички манастирски книги, които са немалко количество, са прибрани в библиотеката и се съхраняват както трябва”, увериха от Преображенския манастир.

Източник: Янтра днес

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal