Начало » Новини » Светът » ИЗВЪНРЕДНО: Стрелба в гръцки православен храм в Лион (Франция). Има ранен свещеник | VIDEO

ИЗВЪНРЕДНО: Стрелба в гръцки православен храм в Лион (Франция). Има ранен свещеник | VIDEO

In other languages: GR MK – EN – UKR

Превод: Йордан Георгиев

Преди около час и нещо или около 16:00 ч. френско време (17:00 ч. българско време) въоръжен мъж е извършил атака чрез стрелба в гръцкия православен Храм „Благовещение“ на улица Сен Лазар в Лион (Свещена Митрополия на Галия, Вселенска Патриаршия).

Ранен е православният свещеник от гръцки произход, който е поел куршумите на ловното оръжие в часа посочен по-горе. Според информацията гръцкият свещеник е разстрелян с два куршума.

В много гръцки медии специалисти по тероризма заявяват, че извършителят освен ислямист е също и от турски произход – версия, която не е потвърдена все още.

Свещеникът в този момент се е подготвял да затваря храма и е станал мишена на стрелеца-атентатор. Състоянието на свещеника е критично.

На място са пристигнали полицейските сили на Франция за борба с тероризма, а улиците около гръцката православна църква са блокирани.

Според ексклузивната информация на ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ранен е гръцкият свещеник Николаос Какавелакис, който служи в този православен Храм в Лион.

В Лион има и друга православна църква, но богослуженията там се провеждат на френски език.

Според информацията на отец Антоан Кало, който служи в другия православен Храм, отец Николаос е на 52 години и има две деца, от които едното е само на три години.

Френският министър на вътрешните работи, заяви, че инцидентът още не е приключил и е засегнат целия район на Place Jean-Mace.

Всички живеещи в близост до гръцкия православен храм са предупредени от жандармерията да останат по домовете си, защото извършителят на стрелбата все още не е заловен и е опасен за околните.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal