Епископът на Гулу Силвестър: Не е достатъчно да казваме, че вярваме в Бога, но и да живеем според това, в което казваме, че вярваме

In other languages: GRNMK

Автор: Йордан Георгиев

На 09 октомври 2020 Република Уганда празнува 58 години от своята независимост. По случай този празник Негово Преосвещенство Епископът на Гулу и Източна Уганда г-н Силвестър отправи своето послание към православните християни в страната, призовавайки ги да последват Христос и да намерят своето спасение в Църквата, както и да оценят ролята на Църквата в Уганда за развитието на страната през последния повече от половин век, както и това, че не е достатъчно да казваме, че вярваме в Бога, а да го покажем на дела и да живеем в съответствие с това, в което казваме, че вярваме, за да не останат просто едни празни слова.

9-И ОКТОМВРИ – ЧЕСТИТ ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА УГАНДА“, написа във фейсбук Преосвещеният Епископ на Гулу и Източна Уганда г-н Силвестър (Киситу).

Докато прославяме Бога и празнуваме 58-те години на независимост като нация, освен необходимостта от упорита работа за икономически растеж и стабилност, като угандийци (жители на Уганда – Бел. прев.) трябва да се съсредоточим и върху това да станем по-цивилизовани човеци/хора, да бъдем по-човеци. А Църквата е тук за да даде отговора и пътя, който е Евангелското послание на нашия Господ и Бог Иисус Христос. Трябва да знаем, че нашата независимост и щастие ще бъдат намерени не само чрез устата, изричайки че вярваме в Бога и като вярваме, че сме добри, но и в изпълнението на Божията воля като живеем в съответствие с това, в което казваме, че вярваме.

+ Епископ на Гулу и на Източна Уганда Силвестър“.


Любопитно:

Уганда става протекторат на Обединеното кралство през 1894 г. Получава независимост през 1962 г. Остава член на Британската общност.

След преврат от 1971 г. Иди Амин получава властта в Уганда и управлява като диктатор през идващото десетилетие. Управлението му довежда до смъртта на 300 000 угандийци. Свален е след танзанийска инвазия през 1979 г. Ситуацията леко се подобрява с идването на Милтън Оботе, чието президентство приключва през 1985 г., въпреки че бунтовниците продължават да се бият дълго след това. Днешният президент Йовери Мусевени е на власт от 1986 г.

Президентът на Уганда Йовери Мусевени е държавен глава и правителствен лидер. Президентът назначава министър-председателя, който му помага в работата. Парламентът се сформира от Народното събрание, което се състои от 303 депутати. 222 от тях се избират за срок от 5 години по време на всеобщи избори.

Република Уганда е с население от около 48 млн. души и с територия от 241 038 км2. 85% от населението изповядва християнството, от които 39% римокатолицизъм, 32% англиканизъм, 10% протестантство, 2% адвентизъм и 1% православие, а 14% от населението изповядват исляма.

Православието в последните години е единственото вероизповедание, което се разраства в страната. Според някои източници в Уганда има около 1 милион черкуващи се православни християни, за което няма потвърдена информация, понеже там всеки ден стотици, дори и хиляди угандийци приемат Свето Кръщение, ставайки членове на Светата Православна Църква.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎