ЕКСКЛУЗИВНО ОТ МОСКОВСКАТА ПАТРИАРШИЯ: Смоленският Митрополит Исидор превантивно затваря Катедрала заради ковид опасността

Автор: Doxologia INFONEWS

Смоленският и Дорогобужски Митрополит г-н Исидор (Тупикин) заяви на страницата на Смоленска Епархия (Московска Патриаршия), че е решил превантивно да затвори Свято-Успенската Катедрала в град Смоленск поради опасността от разпространението на коронавирус COVID-19.

Скъпи братя и сестри, през последните няколко дни с дълбоко съжаление наблюдавахме влошаването на епидемиологичната обстановка и нарастването на новозаразените с коронавирус. Наблюденията са ни както от всички региони в страната, така и конкретно от нашата Смоленска област.

На свой ред, като Ваш Архипастир, Ви призовавам, скъпи мои, да бъдете възможно най-отговорни за Вашето здраве и за здравето на Вашите ближни, като стриктно да спазвате всички предписани мерки от здравните власти.

Взех решение да преустановя богослуженията в Свято-Успенската Катедрала в град Смоленск и да наложа забрана за посещение на Катедралата за следващите 10 дни. През този период Смоленската епархийска администрация ще работи дистанционно.

Решението ми се дължи на факта, че Катедралата Успение Богородично е един от най-посещаваните поклоннически и туристически обекти в град Смоленск, и като такава тя би могла да се превърне в място с повишен риск от заразяване с коронавирус.

Благославям вярващите в Храмовете и в Монастирите на Смоленската Епархия, докато присъстват на богослужения, да спазват стриктно всички мерки за защита – да носят предпазни маски на лицата си, да спазват дистанция, да не целуват никакви светини (нито Икони, нито Мощи) и прочие.

Забранявам на болни хора да посещават нашите Храмове и Монастири!

Молитвено Ви пожелавам на всички много здраве и търпение в преодоляването на това изпитание!“ – се казва в посланието на отговорния Архипастир на Смоленската Епархия г-н Исидор.

Припомняме, че Архимандрит Макарий (Чакъров) от Рилския Ставропигиален мъжки Монастир на Българската Патриаршия се зарази с коронавирус и беше хоспитализиран, но Българската Патриаршия и до днес крие този факт от обществеността.

По-рано, на 18 август 2020 г., почина от коронавирус COVID-19 Доростолският Митрополит г-н Амвросий. Българската Патриаршия криеше, че Митрополитът беше заразен и хоспитализиран в болница с коронавирус, като и днес продължава да крие, че Митрополит Амвросий почина от коронавирус.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎