ЕКСКЛУЗИВНО: Остро изявление на Първопрестолния „Свети Ечмиадзин“ във връзка с обстрела на катедралата „Христос Всеспасител – Газанчецоц“ в град Шуши, Нагорни Карабах

In other languages: ARM

Автор: Doxologia INFONEWS

Първопрестолният „Свети Ечмиадзин“ в град Вахаршапат в Армения (ръководен духовен център и върховен йерархичен престол на Арменската апостолическа църква, където се намира и седалището на Върховния патриарх и католикос на всички арменци г-н Карекин II) излезе с изявление, в което осъжда обстрела на катедралата „Христос Всеспасител – Газанчецоц“ в град Шуши, Нагорни Карабах.

В тези тревожни дни на военни действия, започнати от Азербайджан срещу Арцах (Нагорни Карабах), азербайджанските въоръжени сили обстрелват мирни селища, столицата Степанакерт, Шуши и други градове, отнемайки невинни животи и причинявайки големи щети на населението.

Пренебрегвайки всички международни задължения и договори, Азербайджан се е насочил към светилищата, към историческото и културното наследство на Арцах, разкривайки всъщност своята осъдителна, иначе традиционна, политика, насочена към изселването на арменците от Арцах и насочена към унищожаването на арменското културно присъствие.

На 08 октомври беше бомбардирана катедралата „Христос Всеспасител – Газанчецоц“ в град Шуши.

Първопрестолният „Свети Ечмиадзин“ остро осъжда това действие на Азербайджан, определяйки го като крайна религиозна нетърпимост.

Първопрестолният „Свети Ечмиадзин“ призовава пастирите на Църквите, международната общност и всички религиозни организации да издигнат гласа си и да поискат прекратяване на кръвопролитията за защита на свободния и независим живот на хората в Арцах, както и за съхраняване на културното наследство там.

Такова поругаване на свещените религиозни чувства на вярващите е обидно и противоречи на ученията на всички религии по света.“ – се казва в изявлението на Арменската апостолическа църква.

Припомняме, че Външното министерство на Армения определи обстрела на катедралата като „чудовищно престъпление“.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎