ЕКСКЛУЗИВНО: Арменският патриарх на Йерусалим изисква от израелските власти да прекратят продажбата на оръжия за Азербайджан

In other languages: EN

Автор: Doxologia INFONEWS

На 05 октомври 2020 г. Арменският патриарх на Йерусалим г-н Нурхан Манукян (Арменска Апостолическа Православна Патриаршия) изпрати писмо до министър-председателя на Израел г-н Бенямин Нетаняху. За това съобщава Public Radio of Armenia.

В писмото си, Арменският патриарх на Йерусалим настоява да се прекрати продажбата на оръжия на Азербайджан от страна на Израелската държава.

Ваше Превъзходителство,

Настоящият повод да Ви пиша е много тъжен – участието на Израел в подкрепа на агресивната политика на Азербайджан срещу мирното арменско население в Нагорни Карабах. Този кавказки планински регион в продължение на десетилетия е безкрайна зона на военни конфликти между Азербайджан и Нагорни Карабах-Армения.

Не забравяйте, г-н министър-председател, че Нагорни Карабах в исторически план е бил част от Армения до деня, когато Сталин е решил да го предаде, заедно друг арменски регион – Нахичеван, на съветския Азербайджан.

Ние виждаме, че Израел има честни и приятелски отношения с Азербайджан, но това не бива да стига до степен, в която Израел да снабдява агресора с модерно военно оборудване, насърчавайки по този начин Азербайджан да нарушава крехкия мир.

Действията във военно отношение в полза на Азербайджан служат за разпалване на войната в региона. Тези действия със сигурност показват, че Израел е против мира.

Освен това, настоящата позиция на Израел по ирония на съдбата показва, че Израел има неблагоприятно отношение към Армения и арменския народ, който е преживял Първия геноцид през XX век.

Днес две нации, а именно Турция и Азербайджан, са обречени да унищожат арменците от родината им и, за съжаление, Вашата страна агресивно им помага да постигнат своята обединена цел.

Наистина евреите твърдят, че имат право да съществуват, но Вашата страна активно отрича законното съществуване на арменците, като застава на страната на Азербайджан за унищожаване.

Ясно е, че избраните от Бога хора (евреите) действат безбожно.

Нужно ли е икономическите и социалните ползи от тези конфликти да бъдат издигани над съвестта, над хуманното отношение и над справедливостта?

Ето защо, ние Ви молим, като опитен политик, търсещ мир, с Вашия опит да спомогнете за установяването на мир между Азербайджан и Нагорни Карабах, но не и да разпалвате допълнително войната и враждебността между тези две нации.

Нека съвестта Ви да бъде Ваш съдия. Вярваме, че честните и добри действия биха довели до очакванията ни.

Искрено се молим за установяване на мир тук, в тази страна и в чужбина. Нека Богът на мира да Ви води и да Ви дава здраве, за да постигнете Вашите богоугодни цели в полза на човечеството.“ – се казва още в писмото на Арменския патриарх на Йерусалим г-н Нурхан Манукян.

Копие на писмото е изпратено до заместник министър-председателя и министър на отбраната на държавата Израел г-н Бени Ганц, до външния министър г-н Габи Ашкенази и до председателя на Кнесета г-н Ярив Левин.

Припомняме, че Московската Патриаршия подкрепи ислямския Азербайджан за сметка на християнска Армения.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎