Начало » Новини » Мнения » Европейската комисия: Опасна среда за журналистите в България

Европейската комисия: Опасна среда за журналистите в България

30 септември 2020

Заплахите срещу журналисти в България, Хърватия, Унгария, Словения и Испания будят особена тревога. Това се посочва в докладите за върховенството на закона в ЕС, чието представяне днес предстои, твърди европейската редакция на американското издание „Политико“.

В документите ще бъде изразена загриженост за независимостта на съдебната система в Унгария и Полша, както и в други страни.

Цитиран е еврокомирасят по правосъдието Дидие Рейндерс, който изразява очакване оценките от докладите да не бъдат обсъждани само в Брюксел, а и на национално равнище. Той допълва, че е готов да пътува до държавите за разискване на съдържанието на докладите и целта му е да говори пред националните парламенти.

Рейндерс добавя, че когато това се окаже невъзможно, ще потърси разговор с представители на гражданското общество.

Еврокомисарят възнамерява да посети държавите по азбучен ред и в първата група попадат Белгия, България, Чехия, Дания и Естония. Той пояснява, че предизвикателства с върховенството на закона има във всяка европейска страна и никоя от тях не е безпогрешна.

По неговите думи положителен пример се наблюдава в Малта, където след убийството на журналиста Дафне Галиция е настъпила еволюция по отношение на независимостта на прокурорите и съдиите. Той пояснява, че промените настъпват след външен натиск от ЕС и Венецианската комисия, но и от гражданското общество.

Рейндерс уточнява, че отлагането на представянето на докладите се дължи на общата непредвидимост в Брюксел покрай пандемията от Ковид-19, като дава за пример пренасрочването на заседанието на Европейския съвет този месец и постоянната промяна на решенията къде ще заседава Европейският парламент.

Източник: Дума

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal