Гърция: Осъденият на 9 месеца условно гръцки свещеник, който призова да не се носят маски в училищата, ще бъде изправен и пред Църковен съд

In other languages: GR MK

Автор: Doxologia INFONEWS

Очаква се 47-годишният свещеник Емануил Сарис да бъде изправен през Епархийския църковен съд на Свещената Митрополия на Ретимно за отказа му да спази нарежданията на своя Митрополит по отношение на стриктното изпълнение на всички мерки, свързани с ограничаване разпространението на коронавируса.

Според информацията на Νέα Κρήτη, след осъдителното решение на светския съд, се очаква той да даде обяснение за своята позиция и пред своя Митрополит г-н Евгений, не защото е отказал да приложи законите на страната, за което е получил заслуженото, а понеже не е приложил решенията на църковните органи. Председател на Епархийския църковен съд по право е Епархийският Архиерей. В този случай е Митрополит Евгений.

До тук се стигна, след като отец Емануил Сарис по време на Водосвета за началото на новата учебна година в детската градина „Аципопулос“ изведнъж решава да проповядва срещу носенето на предпазни маски от учениците в училищата. Дори той призова присъстващите родители да свалят своите маски, както се вижда във видеото:

Неговата проповед предизвика острата реакция на всички присъстващи учители, родители и деца, които незабавно са извикали полиция. Свещеникът беше задържан и срещу него бе започнато бързо производство за подбуждане към престъпление, т.е. неносене на маски в училищата, което в Гърция е задължително със закон. С

На 18 септември 2020 г. свещеникът беше изправен пред съда.

Той заяви, че не съжалява за постъпката си, казвайки, че „Само Бог има право да ме съди. Аз нямам угризения на съвестта“.

По време на съдебното заседание свещеникът е отказал да сложи предпазна маска на лицето си, но след като съдията го е принудил, той я е сложил.

Свещеникът е отправил и заплахи срещу съдията и прокурора, за което държавният обвинител е заявил, че съдът не се страхува и притеснява от заплахи, а законът важи за всички.

Отец Емануил беше осъден на 9 месеца с тригодишен изпитателен срок. Свещеникът тогава публично заяви, че не се извинява и не се покайва за постъпката си, обвинявайки съдията, че делото срещу него било противоконституционно.

След задържането на свещеника, местният Митрополит на Ретимно г-н Евгений, цитиран от Νέα Κρήτη, е заявил, че свещеникът има проблемно поведение.

Според същия сайт в миналото този свещеник е имал подобно поведение. Показателен е случаят през 2017 г., когато на 05 март отец Емауил спира да поменава на Божествената Литургия името на Митрополита на Ретимно г-н Евгений, както и Синода на Църквата на Крит.

Отделно, отец Емануил Сарис постоянно е публикувал в социалните мрежи статии срещу своя Митрополит, Синода на Църквата на Крит, дори и срещу Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей. На клирика е наложено църковно наказание.

На 19 март 2017 г. отец Емануил възстановява отношенията си със своя Митрополит и полуавтономната Църква на Крит.

Митрополитът приема покаянието му и го възстановява в редиците на своята Епархия, както и на предишното място, където е служил.

На 26 март 2017 г. Митрополит Евгений отслужва вечерня в Храма на Света Богородица Елевтеротрия в Ано Калитея, Ретимно, където служи отец Емануил Сарис.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎