Губернаторът на Ню Йорк: Или ще спазвате противоепидемичните мерки, или затваряме храмовете

Превод: Петя Зарева за Евангелски вестник

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заплашва да затвори църквите и синагогите в Ню Йорк, ако те не се „съгласят да следват правилата“ относно социалното дистанциране и маските.

„Знаем, че религиозните институции са проблем“, каза той, показвайки снимки на християни и евреи. „Не виждаме да се носят маски, а забелязваме явни нарушения на социалното дистанциране.“

„Ако не сте съгласни да спазвате правилата, тогава ще затворим институциите. Готов съм да го направя”, каза Куомо, цитиран от християнската медия The ​​Christian Post.

В публикация в Tуитър, еврейска общност на хасидими от Бруклин, поправи Куомо, казвайки, че една от снимките, използвани по време на пресконференцията, е на повече от 10 години.

„Тази снимка е от погребението през 2006 г. на предишния велик равин, преди 14 години!“ се казва в коментара в Туитър.

Куомо коментира, че църквите могат да останат отворени при две условия.

„Първо, всяка общност трябва да приеме условията. Независимо дали се касае за еврейска общност, дали говорим за църкви с чернокожи или за римокатолически църкви, въпросната религиозна общност трябва да се съгласи с правилата и да ги следва. Те трябва да бъдат пълноправен партньор в прилагането на правилата“, казва губернаторът.

Второто условие е църквите да прилагат стриктно правилата и ограниченията за социално дистанциране.

Той заяви: „Ако правилото е не повече от 50 процента от хората в да бъдат събрани в църква на чернокожи, искам някой да пази на вратата на сградата. Когато 50 процента от хората влязат в църквата, разпоредителят, който стои на вратата веднага трябва да я затвори. Или се съгласявате да следвате правилата, или или ние ще ви затворим.“

В края на март кметът на Ню Йорк Бил де Блазио също предупреди, че църквите и местата за религиозни събирания могат да бъдат затворени, ако не спазват нужните разпоредби.

Тони Пъркинс, председател на Американската комисия за международна религиозна свобода и председател на Съвета за семейни изследвания, заяви, че заплахите на кмета са противоконституционни.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎