Вселенският Патриарх Вартоломей е изпратил писмо до организаторите и участниците в 13-та Икуменическа социална седмица в Лвив

In other languages: UKREN

Автор: Doxologia INFONEWS

Вселенският Патриарх Вартоломей е изпратил писмо до организаторите и участниците в 13-та Икуменическа социална седмица, която се провежда от 07 до 10 октомври 2020 г. в Лвив, Украйна. За това съобщава RISU.

Събитието се организира от Института за икуменически изследвания към Украинския римокатолически университет, в сътрудничество с различни академични институции, обществени организации и пр. Това е международен форум, който се стреми, вкл. и чрез приемане на законопроекти, да подобри социалното благосъстояние на украинския народ, както и да насърчи мирното икуменическо съжителстване.

Вселенският Патриарх Вартоломей заедно с Папа Франциск в продължение на много години са едни от малкото религиозни лидери, които активно са загрижени за екологията, за опазването на околната среда и пр. А екоинициативите на Патриарх Вартоломей датират още от средата на 80-те години на миналия век, когато той все още не е бил Патриарх.

В писмото, което Негово Божествено Всесветейшество е изпратил, той благодари на организаторите, и по-конкретно на Института за икуменически изследвания, за значимата тема, която са избрали за дискусиите.

Вселенският Патриарх Вартоломей отбелязва, че в Украйна има добра икуменическа обстановка и че там църквите – Православната автокефална Църква на Украйна (ПЦУ), Римокатолическата църква и Протестантската църква – работят в тясно сътрудничество за промяната на света към по-добро.

Тазгодишните разнообразни събития обединяват изявени оратори от Римокатолическата, Протестантската и Православната църкви, за да насърчат опазването и защитата на Божието творение.

Винаги сме щастливи да научаваме за споделената загриженост и взаимните усилия на различните икуменически организации в Украйна относно преобразяването на света в полза на всички хора.

Тази година, поради пандемията, събитията от Икуменическата социална седмица ще се провеждат дистанционно. Трябва обаче да погледнете и от друг ъгъл на това: а именно причина за размисъл и напомняне колко е важно значението на стремежа към по-тясна комуникация и изграждане на братски връзки и отношения между нашите църковни деноминации и общности.

От духовния център на Православната Църква и на Майката Църква на Константинонопол тук във Вселенската Патриаршия, ние изпращаме нашите най-искрени бащински поздрави и сърдечно патриаршеско благословение на всички вас за успешната Седмица, за дневния ред и за обсъждането. Нека Бог изобилно да възнагради вашия интерес и труд да защитавате ресурсите на нашата планета в полза на всички хора, и особено в полза на най-малките и най-уязвимите братя и сестри“ – пише още Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎