Вселенската Патриаршия заяви, че въпросът за автокефалията на Църквата в Р. Северна Македония не е на дневен ред, а този за излекуването на схизмата

In other languages: GRMK SRBEN

Превод: Йордан Георгиев

Вселенската Патриаршия с ексклузивни изявления за «Εθνικός Κήρυξ», отбелязва, че „към този момент въпросът за автокефалията на Църквата в Скопие (Република Северна Македония – Бел. прев.) не стои на дневен ред, а този за излекуването на една схизма, за която всички имат свещен дълг, както Константинополската Майка Църква постъпи точно така и в случая с Българската схизма през 1945 г., след трагичните исторически събития в Драма и в по-широкия регион на Епархиите на Вселенската Патриаршия в Северна Гърция“.

Също така, в изявленията на Вселенската Патриаршия се разкрива, че тя е осъществила контакт със Сръбската Патриаршия по този въпрос, но последната все още не е отговорила.

«Εθνικός Κήρυξ» е поставил съответния въпрос към Вселенската Патриаршия, след неотдавнашните писма, които изпратиха до Фенер президентът и министър-председателят на Република Северна Македония Стево Пендаровски и Зоран Заев, които вече сме публикували.

Изявление на Вселенската Патриаршия за «Εθνικός Κήρυξ» по отношение въпроса за автокефалията на намиращата се под схизма Църква в Република Северна Македония:

Вселенската Патриаршия до «Εθνικός Κήρυξ»

Вселенската Патриаршия благодари на уважавания ежедневник «Εθνικός Κήρυξ» за възможността да изложи накратко своите виждания по отношение на църковния проблем в Скопие.

Факт е, че от десетилетия съществува този проблем за разрешаването на който Вселенската Патриаршия като Майка Църква на всички Църкви на Балканите, и не само, полага до днес много усилия като се грижи за единството на Православието.

В този момент въпросът навлезе в нова фаза. Техни превъзходителства президентът и министър-председателят на Република Северна Македония, след подобна молба от тяхната (църковна – Бел. прев.) Йерархия, искат Вселенската Патриаршия да им помогне да влязат в общение с останалия православен свят с Църква, наречена „Охридска Архиепископия“, а не Македонска Църква.

Вселенската Патриаршия, в продължение на своите усилия да излекува тази рана в Православното тяло, преди почти година изпрати многочленна делегация в Белград, която проведе обстойни разговори със Светата Църква на Сърбия.

На 17 януари 2020 покани тази сестринска Църква да изпрати във Фенер своя делегация от Северна Македония, която да включва Архиепископа на Охрид Йоан (Вранишковски – Бел. прев.), но Църквата на Сърбия все още не е отговорила; затова Вселенската Патриаршия е изпратила до нея нова покана, като уведоми за горепосочените писма на Техни Превъзходителства.

Скопската страна, припомня, че тяхната Църква не е обявена за схизматична поради догматически или богословски причини, т.е. по въпроси на вярата и за това се позовава на правото си на апелация (обжалване – Бел. прев.) до Константинопол – право, което Вселенската Патриаршия притежава въз основа решенията на Вселенските събори, които са обвързващи за всички православни християни, както всъщност са изживяни и прилагани от осветената практика на Църквата през вековете.

Според тях, към този момент въпросът за автокефалията на Църквата в Скопие не стои на дневен ред, а този за излекуването на една схизма, за която всички имат свещен дълг, както Константинополската Майка Църква постъпи по същия начин и в случая с Българската схизма през 1945 г., след трагичните исторически събития в Драма и в по-широкия регион на Епархиите на Вселенската Патриаршия в Северна Гърция.

Само дяволът не се радва на излекуването на схизмите, понеже самият той ги причинява и желае тяхното увековечаване.

Ние сме уверени, че с благодатта на Светия Бог нашите стъпки ще бъдат водени по правилния път за доброто на Църквата“.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎