Волоколамският Митрополит Иларион Алфеев прие гръцкия посланик в Москва

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

На 13 октомври 2020 г. председателят на Отдела за външни църковни отношения при Московската Патриаршия Волоколамски Митрополит г-н Иларион Алфеев прие извънредния и пълномощен посланик на Република Гърция в Руската Федерация г-жа Екатерини Насика. За това съобщава пресслужбата на Отдела.

Митрополит Иларион поздрави височайшия дипломат и подчерта, че се радва от възможността да приеме гръцкия посланик в Москва.

Страните обсъдиха ситуацията с разпространението на коронавирусната инфекция и изразиха надеждата си за по-скорошно преодоляване на последствията от нея.

Негово Високопреосвещенство информира гръцкия дипломат за противоепидемичните мерки, предприети от страна на Московската Патриаршия във връзка с тази катастрофална пандемия (припомняме, че Московската Патриаршия реши да дезинфекцира Христос като превантивна мярка срещу разпространението на COVID-19 – Бел. Doxologia INFONEWS).

Събеседниците отбелязаха историческите връзки между народите на Русия и Гърция, основани на обща вяра и духовна култура.

Митрополит Иларион, типично в свой стил, не пропусна да оклевети симпатизантите на каноничната автокефална Православна Църква на Украйна (ПЦУ), като заяви, че „отношенията между Московската Патриаршия и Еладската Архиепископия напоследък бяха помрачени след признаването на т.нар. „Православна Църква на Украйна“ от Предстоятеля и от някои Йерарси на Еладската Църква“.

Накрая Митрополитът и посланикът се договориха да поддържат работни контакти.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal