Архиепископът на Кипър Хрисостом: Решението ми е в полза на Православието и Църквата на Кипър

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Архиепископът на Кипър г-н г-н Хрисостом II даде интервю за ΚΥΠΕ след края на Божествената Литургия, на която спомена за първи път Киевския Митрополит г-н г-н Епифаний. Той заяви, че неговото решение е в полза на Православието и на Църквата на Кипър. Може да е насочено срещу някои лица, но това, което него го интересува е Православието. След неговото решение да признае Православната Църква на Украйна оттам реагираха незабавно и му благодариха за това решение.

Архиепископ Хрисостом II заяви: „Споменах новия предстоятел г-н Епифаний. Още миналата година бяхме уведомили Вселенския Патриарх, че ще спазваме неутралност и ще предложим да служим на Православието като поддържам контакт с предстоятелите на различните поместни автокефални Църкви.

Заедно с Архиепископа на Албания посетихме Негово Всесветейшество, извън катедрата му и му поискахме разрешение да посетя предстоятелите и да им споделя своите виждания, понеже аз съм един от предстоятелите, който представлява Църквата на Кипър на различните всеправославни срещи и познавам много добре от всеки друг тази ситуация“.

Негово Блаженство отбеляза също, че е започнал своята посредническа обиколка, но здравословните му проблеми не са позволили тя да продължи пълноценно.

Архиепископът, че членовете на Свещения Синод не са били запознати с днешното му решение.

Един от тях даже напусна службата“, отбеляза Архиепископът, имайки предвид Митрополита на Лимасол г-н Атанасий (русофил и част от руското лоби в тамошния Синод – Бел. прев.). Все пак Архиепископ Хрисостом подчерта, че му благодари за търпението да изчака края на Литургията. Той си тръгва малко преди нейния край.

Архиепископът даде да се разбере, че макар и не всички членове на Свещения Синод на Църквата на Кипър да не са съгласни те са подкрепили писмото му до Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх, защото това е от полза за цялата Църква.

И накрая, Архиепископ Хрисостом заяви отново, че това негово действие е в полза първо на Православието, а след това на Църквата на Кипър.

Той заяви, че „дълбоко в себе си всички предстоятели знаят това“, че той е постъпил правилно. Само Московският Патриарх е изключение. Той не е съгласен с хода на Кипърския Архиепископ.

Може моята позиция да не обслужва нечии лични интереси, но обслужва Църквата“, заяви отново Архиепископът.

Негово Блаженство Архиепископ Хрисостом заяви, че не е поискал гласа на народа да стане Архиепископ за да задоволи нечия лична амбиция, а е отишъл в Архиепископията за да работи честно и да внася ред в делата на Църквата.

Важно е да се отбележи, че Църквата на Кипър последва решението, което вече са взели Вселенската Патриаршия, Александрийската Патриаршия и Еладската Църква.

Предоставянето на автокефалията на Православната Църква на Украйна предизвика реакцията на Руската Църква, която прекъсна общението си с Майката Църква, а след това и с Александрийската Патриаршия и Еладксата Църква.

Вероятно това ще последва и с Църквата на Кипър.

По отношение на неговото здраве, Архиепископ Хрисостом заяви, че след падане в неговия апартамент е счупил гръбначен прешлен и за това се е наложило да прибегне до операция в Атина.

Сега всичко е наред и се чувства много добре.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal