Архиепископът на Америка Елпидофор: Чувстваме се благословени от решението на Вселенската Патриаршия за нашето ново бъдеще

In other languages: GREN

Превод: Йордан Георгиев

Архиепископът на Америка г-н Елпидофор отправи радостно послание към клира и милионното паство на Свещената Архиепископия на Америка по повод решението на Вселенската Патриаршия за изготвяването на нов Устав на тази огромна и много богата Епархия на Майката Църква.

„Давате ни прекрасна възможност за възстановявим отново нашата Архиепископия в Америка из основи. През последните сто години велики Йерарси ръководиха Американската Архиепископия, от които се открояват следващият Патриарх Атинагор и Архиепископ Михаил, които консолидираха и укрепиха нашите общности. Разбира се, Архиепископ Яков беше този, който в своите 37 години като архиепископ преобрази нашата Архиепископия, като й предаде водеща роля в американското общество.

Днес се чувстваме особено благословени, понеже с това решение Вселенската Патриаршия ни дава чудесната възможност заедно да предвидим и проектираме нашата Църква с оглед нейната 100-годишнина. Всички заедно, духовници и миряни, ще участваме в смесена комисия с нашата Патриаршия като ще разработим и завършим един нов план с нови перспективи за Православието в Америка за следващите 100 години.

С Вселенската Патриаршия ще създадем обща комисия, която да проучи настоящите нужди и динамиката на нашата Архиепископия, която ще подготви план за нашата нова Конституция (Устав – Бел. прев.).

Считам, че това решение е боговдъхновено и благоприятно, защото идва няколко дни преди именния ден на блажения Архиепископ Яков, по време на който ще си припомним славното минало за да се подготвим за един нов век с нови виждания за укрепване на нашето служение и възобновяване на всеправославното сътрудничество. Всички сме благодарни на лидера на Православието и на ръководения от него Свети и Свещен Синод“.

Накрая, се съобщава, че да се преценят тези нови решения на Вселенската Патриаршия, Негово Високопреосвещенство г-н Елпидофор свиква чрез видеоконферентна връзка извънреден Свещен Епархийски Синод в понеделник на 12 октомври 2020.

We have just received a wonderful opportunity to rebuild the Church in America from the ground up. Over the past one…

Публикувахте от Archbishop Elpidophoros of America в Петък, 9 октомври 2020 г.
✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎