Ο Κύκκου Νικηφόρος: «Η Ιερά Σύνοδος δεν είναι για να επικυρώνει αυθαιρεσίες του Προκαθημένου… θα αρνηθούμε να συλλειτουργήσουμε με τον Προκαθήμενό μας» | VIDEO

Επιμένει στην θέση πως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου πρέπει να ανακαλέσει την κίνησή του να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τυληρίας Νικηφόρος, ένας εκ των τεσσάρων μητροπολιτών που υπογράφουν κοινή δήλωση καταδίκης της εν λόγω απόφασης του Προκαθημένου της Κύπρου.

Δεν είναι καπρίτσιο μας που αντιδράσαμε έτσι” δήλωσε ο μητροπολίτης Κύκκου στον ΑΝΤ1 Κύπρου, επαναλαμβάνοντας την επιχειρηματολογία πως ο Επιφάνιος αντικανονικά έγινε προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας γιατί ανήκει στις σχισματικές ομάδες της Ουκρανίας.

Ο κ. Νικηφόρος κάλεσε ανοικτά τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να αναιρέσει την απόφασή του και “μετά να συζητήσουμε όλα τα περαιτέρω”, ενώ δεν φαίνεται να ικανοποιείται και από την πιθανότητα σύγκλισης Συνόδου καθώς υπογράμμισε πως η Ιερά Σύνοδος δεν είναι για να επικυρώνει αυθαιρεσίες του Προκαθημένου. Η Ιερά Σύνοδος είναι για να παίρνει αποφάσεις εκ των προτέρων τις οποίες οφείλει να εφαρμόζει ο Προκαθήμενος” χαρακτηρίζοντας ξεκάθαρα “αντικανονική” την προχθεσινή κίνηση του αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου προεξόφλησε ακόμη το γεγονός πως πέρα από τους “τέσσερις”, πρόκειται και οι υπόλοιποι μητροπολίτες της Κύπρου να αντιδράσουν “καθώς δεν μπορούν να δέχονται σιωπηρώς την παραβίαση του καταστατικού μας χάρτη και των ιερών κανόνων, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Ο κ. Νικηφόρος επισημαίνει τον κίνδυνο διχασμού της Εκκλησίας της Κύπρου καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ ξεκαθαρίζει πως εάν ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τελέσει συλλείτουργο με τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, “θα βρεθούμε σε μια δύσκολη θέση να αρνηθούμε να συλλειτουργήσουμε με τον Προκαθήμενό μας”.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου δεν δίστασε να κάνει λόγο ακόμα και για “επαπειλούμενο σχίσμα”. Ένα σχίσμα, μάλιστα, που σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι “χειρότερο και από αυτό του 1054”.

Κλείνοντας τη συζήτηση πάντως, ο Μητροπολίτης Κύκκου δεν ξεκαθάρισε αν θα ανταποκριθεί σε πιθανό κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου για σύγκλιση της Συνόδου, παρότι αυτό ήταν ένα από τα αιτήματα της κοινής δήλωσης των τεσσάρων.

Ο Κύκκου Νικηφόρος παπαγαλίζει τα γνωστά έωλα επιχειρήματα της Μόσχας, με τα οποία επιχειρείται η αμφισβήτηση των δικαίων και προνομίων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου! Καλά θα είναι η Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου να πάρει μέτρα για την αντικανονική του συμπεριφορά!

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ