Турското Президенство „обжалва“ решението на съда за превръщането на Света София в джамия!

In other languages: TRGR

Автор: Doxologia INFONEWS

В повечето турски медии се твърди, че Празидентството на Турция е „обажалвало“ решението на Държавния съвет на Турция (Върховен административен съд – Бел. авт.) за превръщането на Света София от музей в джамия.

Според някои анализатори това е ход на Ердоган пред света, с който иска да покаже, че турското правосъдие е независимо. От друга страна, Ердоган цели това решение да се потвърди от Общото събрание на колегията на административните съдии. Така ще убеди своите избиратели, че това решение е юридически правилно, обосновано и сигурно.

Обаче Реджеп Тайип Ердоган забравя, че следващият турски президент, ако пожелае може да отмени неговия указ за превръщането на Света София в джамия като издаде нов указ, например, с който да възстанови истинския статут на Света София като Патриаршески Храм на Вселенския Патриарх.

Вестник Bir Gün излезе със заглавието: „Президенстството се противопостави на решението (на съда – Бел. авт.) за функционирането на Света София отново като място за религиозно почитание“. В статията се отбелязва, че Президентството е обжалвало решението на Държавния съвет на Турция, който отмени решението на Министерския съвет от 24 ноеври 1934 г. за превръщането на Света София от джамия в музей.

След това съдебно решение, президентът Ердоган подписа указ за превръщането на Света София от музей в джамия, прехвърляйки управлението на Света София от министерството на културата на дирекцията по вероизповеданията (Диянет). На 24 юли 2020 беше първата мюсюлманска молитва в Света София.

Според информацията на сайта Jurnal Türkiye: „Президентството на Турция е обжалвало решението на Държавния съвет за превръщането на Света София в джамия“, т.е Света София да може отново да стане музей.

Както се вижда от направеното разследване в системата Uyap (система за търсене на документи на Президентството), става ясно, че преписката по „обжалването“ е подредена на 19 август 2020 в раздела „последен стадий“ за нейното разглеждане.

Към този момент няма решение на Държавния съвет по внесената от Президентството жалба.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎