Турска ислямска фондация събори гръцкия православен Храм на Свети Георги в Бурса

In other languages: TREN GR

Превод: Йордан Георгиев

Гръцката православна църква на Свети Георги в Бурса, която беше възстановена и превърната в културен център от община Нилюфер в Бурса, беше придобита от Общината и прехвърлена на ислямска фондация. Историческата сграда, която беше занемарена за 7 години, снощи беше разрушена, съобщата Gazete Duvar.

Гръцката православна църква на Свети Георги, която се смята, че е построена през 1896 г., е превърната в джамия след размяната на гръцкото и турското население през 1923 г., но е била изоставена, понеже не е използвана след построяването на джамията Yeni Özlüce. Община Нилюфер, която придоби историческата сграда през 2006 г. я възстанови в рамките на проекта, одобрен от Съвета за опазване на културното и природно наследство. След това беше пусната в експлоатация като Дом на културата Özlüce през 2009 г.

Когато сградата е изоставена, тя е възстановена от община Нилюфер и превърната в Özlüce Kultürevi.

Община Нилюфер имаше желание да остави на бъдещите поколения гръцката православна Църква на Свети Георги, известна като „Света София в Бурса“, тъй като в миналото е била използвана като църква, след това и като джамия. А в настоящия момент да се организират различни културни събития в историческата сграда. През 2013 г. в резултат на заведено дело от Регионалната дирекция на фондациите, Свети Георги е придобита от община Нилюфер и регистрирана във Фондацията на джамията в село Инесийе.

Заради опасността от срутването ѝ, община Нилюфер отново прави опит през 2016 да я придобие, искайки сградата да бъде предоставена на общината за реставриране. Но при самото придобиване беше заявено, че сградата не може да се използва за никакви други цели, освен да бъде място за поклонение и че това място е джамия.

През 2019 г. Община Нилюфер предупреждава за събарянето на сградата, искайки сградата да бъде отдадена под наем на нея. Но и това искане ѝ беше отказано. И така, истотирическата сграда, оставена без надзор цели 7 години, снощи беше разрушена.

Кметът на Нилюфер Тургай Ердем заяви: „Възстановихме това място и похарчихме около 2 млн. турски лири днешни пари. Целта ни беше да превърнем мястото, което не се използва като джамия в културен център и да го съхраним. Направихме всичко от нас, за да оставим това културно наследство на бъдещите поколения. Фондациите обаче отнеха историческата сграда по безсмислен начин. И тя беше оставена да се срути . В продължение на 7 години никой не претендира за тази сграда. Публичните средства бяха пропилени заради небрежност. Кой ще отчете това? Ще заведем дело срещу виновните лице“.

Общината е заявила, че иска сградата да ѝ бъде отдадена под наем с цел обновяване, обръщайки внимание на пукантините и опастността от срутване на сградата в продължение на седем години. Г-н Ердем заяви: „Днес отново го искаме. Разполагаме с всички подробности на проектите на сградата, можем да възстановим нейната структура от нулата, ако е необходимо, стига да ни бъде разрешено“.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎