Тернопилски Архиепископ Нестор (Писик): Русия не е еталон нито в богослужението, нито в образованието, нито в развитието на богословието и православния живот

In other languages: UKR MK

Превод: Йордан Георгиев

Тернопилският и Кременецкият Архиепископ Нестор (Писик) от автокефалната и каноничната Православна Църква на Украйна (ПЦУ) заяви, че след Обединителния събор (15.12.2018 – Бел. прев.) той гледа на Руската Църква (РПЦ) с други очи и за него тя е престанала да бъде еталон в богослужението, образованието и развитието на богословието. ПЦУ отхвърли визията на Москва за Православието (еклисиологична еретическа визия – Бел. прев.), която дори съществуваше и в „Киевската Патриаршия“ (сега тя е част от ПЦУ след Обединителния събор– Бел. прев.).

След Обединителния събор «всички ние почувствахме изход от изолацията, но не толкова в каноничен, колкото в интелектуален и просветен смисъл», заяви Архиепископ Нестор. «Понеже макар преди това да бяхме в Киевската Патриаршия, ние получавахме основните си знания от източниците на руското православие».

«Година по-късно, видяхме останалите Църкви с други очи. Поканите за нас от страната на Вселенската Патриаршия, както посещенията на техни клирици при нас, ни дадоха възможност да видим Вселенското Православие и гръкоезичните Църкви по различен начин. Преди това цялата информация при нас идваше през призмата на визията на Руската Църква и нейните любимци, които ни втълпяваха, че гърците смятат всички славяни за втора класа и имат полуикуменично отстъпничество от Православието. Всъщност, Московската Патриаршия продължава да проповядва тази визия. И за мен излизането от изолацията ми даде възможност да видя поредното немосковско православие и да разбера, че Русия не е еталон нито в богослужението, нито в образованието, нито в развитието на богословието и православния живот», заяви Архиепископ Нестор.

Той отбеляза, че като сравни бившата „Киевската Патриаршия“ и настоящата Обединена Църква става ясно, че ПЦУ получи свободата и визията за пълнотата на Православието, пълнотата на богословието.

«Ние свалихме московските окови не само юридически, но свалихме руските очила (букв. щори – Бел. прев.), които носехме, дори когато бяхме в Киевската Патриаршия», заключи той.

Това е част от по-голямо интервю на Тернопилския Архиепископ Нестор, дадено за Релігійна правда.

Източник: Духовний Фронт України

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal