С Лития бяха пренесени дарените от Папа Франциск Мощи на Свети Климент Папа Римски и на Свети Потит в Софийска Митрополия

Когато Папа Франциск дава – тогава е добър, когато „не дава“ (защото БПЦ не знае как да си поиска), тогава става лош. За това Папата най-много дарява на Вселенската Патриаршия и на Еладската Църква, защото те уважават личността на Папа Франциск. А нека да не забравяме, че Българската Църква в Западна и Средна Европа използва основно храмове на Римокатолическата църква. Doxologia INFONEWS припомня част от Международния доклад за 2019 г. на Службата за международна религиозна свобода към Държавния Департамент на САЩ:

Високопоставени Предстоятели от Българската Православна Църква отхвърлиха призивите на Папа Франциск за вселенско единство по време на неговото посещение през месец май, като Пловдивският Митрополит Николай каза: „Не е възможно да се обединят светлината и тъмнината.“ (…) По време на посещението си на 05 май в страната, The New York Times съобщи, че Папа Франциск се срещна с Предстоятеля на Българската Православна Църква Патриарх Неофит, но Православната Йерархия забрани на свещениците да се поклонят на Папата. Ecumenical News съобщи, че след призива на Папа Франциск за религиозно единство и след призива му за грижата за мигрантите, Пловдивският Митрополит Николай от Българската Православна Църква отхвърли папската визита като политическа, и разкритикува усилията на Папата да подобри отношенията между Православната и Римокатолическата Църква. Местен източник на новини – Под тепето – цитира Митрополит Николай, който казва на местните богомолци: „Посещението на римския Папа е политически акт, целта е да се обединят всички църкви около Рим и когато дойде Антихристът, папата да го посрещне, и чрез него всички, които идват заедно с него. Как да се обединим всички? Не е възможно да се обединят светлината и тъмнината.

* * *

В навечерието на празника на св. София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, столичния древен храм „Св. София“, който чества своя храмов празник получи в дар частица от светите мощи на първия епископ на гр. Сердика (София) св. свмчк Климент папа Римски († ок. 101 г.), както и на първия мъченик на гр. Сердика св. Потит (145 – 160 г.).

Мощите са подарени на Софийска епархия от папа Франциск по молба на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Те бяха тържествено донесени на 27 февруари от делегация, начело с папския нунций в България монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари и представители на нунциатурата и католическата общност в България.

Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит благослови със св. Кръст Господен началото на шествието и като го подаде на викарния епископ отправи благопожелания.

С тържествен ход светините бяха изнесени от Софийската митрополия и под звуците на камбанния звън на митрополитската катедрала „Св. Неделя“ потегли по централните софийски улици.

Литийното шествие бе предвождано от детски духов оркестър, последван от църковни певци, следвани духовници с икони на св. Климент и св. Потит, а след тях десетки свещеници. Тава бяха духовници от седемте духовни околии и представители на столични храмове.Те бяха следвани от 11 дякони с благоуханни кадилници, а непосредствено след тях девойки, които ръсеха розов цвят пред кръстовете, с вградени в тях светите мощи.

Шествието продължаваше със софийския викарий Белоградчишки еп. Поликарп, който предвождаше благочестивия народ, заедно с г-н Богдан Паташев, извънреден и пълномощен посланик на Република България при Светия престол във Ватикана.

Тържествената лития премина край Руската църква, която го приветства с камбанен звън и продължи към патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, чиито многобройни камбани особено радостно забиха.
Светите мощи, достигнали до храм „Св. София“ бяха посрещнати от кмета на София – Йорданка Фандъкова и от представители на нунциатурата и католическата общност в България.

След поставянето им в центъра на храма бяха прочетени поздравителни адреси от името на Българския патриарх Неофит и папа Франциск.

След официалните слова бе дадено началото на празничното вечерно богослужение в чест на св. София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов. То бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Нектарий, игумен на Курилския манастир, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия и председател на тържествуващия храм, свещеници от Софийска епархия и 13 дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Духовният празник бе уважен от архимандрит Васиян, представител на Руската църква у нас и ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънската църква.

Вечерното богослужение бе прекрасно изпълнено антифонно от двете певници, според древната традиция на богослужение. На десния клир застанаха „Софийски псалти“, с ръководител д-р Любомир Игнатов, а на лявия певците от хор “Св. Наум Охридски“, с ръководител д-р Андрей Касабов.

По време на вечернята бе осветено петохлебие, което еп. Поликарп раздаде в края на богослужбата.

Тържествена, празнична и велелепна бе вечернята, посветена на св. София, с духовното присъствие на първия епископ на гр. Сердика – св. Климент и първия сердикийски мъченик – св. Потит.

Миряните, събрали се от цяла София в древния храм искрено се радваха за духовната придобивка на Софийска епархия и на благолепната църковна богослужба.

Ритмичният звън на многобройните кадилници се редуваше с песнопения и четения на псалми. Дори най-незапознатите с църковния типик усетиха благодатните, живителните струи от православното богослужение, което води към молитва и отдаденост на Бога.

Продължителната вечерна богослужба премина неусетно и завърши с кратки слова на еп. Поликарп, който благодари на църковното изпълнение за неговата съпричастност и отправи пожелания за благодатна, духовна вечер.

Източник: Свещена Митрополия на София

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎