Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Сърбия » Сърбия отпуска 100 000 евро за възстановяване на православната Катедрала в Загреб

Сърбия отпуска 100 000 евро за възстановяване на православната Катедрала в Загреб

Автор: Doxologia INFONEWS

В началото на посещението си в Загреб сръбският член на президентството на Босна и Херцеговина Милорад Додик направи приятелско посещение в Митрополията на Загреб и Любляна на 16 септември 2020 г. Милорад Додик беше приветстван от Епархийския Архиерей Митрополит Порфирий. За това съобщава пресцентърът на Сръбската Патриаршия.

Срещата се проведе в помещенията на Сръбската православна обществена гимназия „Катарина Бранкович Кантакузин“. По време на срещата те обсъдиха условията в Сръбската Православна Църква и сръбската общност в Хърватия, както и ремонта на православната Катедрала в Загреб, която е била повредена при земетресението на 22 март 2020 г.

В изявление, публикувано след срещата, Митрополитът заяви, че в тези условия взаимната любов и разбирателство са по-важни от всичко.

Обмислихме какво трябва да направим, за да останем това, което сме, и дори още повече – да израстваме в това, което сме, като същевременно вземаме предвид уважението към ценностите на всички останали“ – каза Митрополитът.

Членът на президентството на Босна и Херцеговина Милорад Додик обърна внимание на значението на гимназията, която досега е обучила няколко поколения ученици, експерти в различни области, и заяви, че Сърбия ще помогне за възстановяването на катедралната църква в Загреб със 100 хил. евро.

Църквата е много важна за поддържането на сръбската идентичност както в Република Хърватия, така и навсякъде по света“ – каза г-н Додик.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal