Начало » Новини » Мнения » Според РИА Новости Гърция прави „опит да предотврати“ неофициалното посещение на руския премиер Михаил Мишустин в Света Гора под предлог Covid-19 | Коментар

Според РИА Новости Гърция прави „опит да предотврати“ неофициалното посещение на руския премиер Михаил Мишустин в Света Гора под предлог Covid-19 | Коментар

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Според руската информационна агенция РИА Новости Гърция прави „опит да предотврати“ неофициалното посещение на руския премиер Михаил Мишустин в Света Гора под предлог Covid-19, позовавайки се на източници „близки до църковните среди“.

Според руската агенция в комюникето за посещението на Михаил Мишустин, където според данните до този момент е трябвало да се състои в четвъртък на 24 септември 2020 „е предизвикало безпокойство у някои представители на Църквата и у политици, които се обявяват против руското присъствие в Гърция и заради това се опитват да обявят карантина в Света Гора под предлог борба с коронавируса“.

Според досега известните данни, руският премиер и малка група хора от неговото обкръжение обявиха, че ще присъстват на 24 число от този месец на празника на Свети Силуан Атонски в „руския“ (повечето монаси са от украински произход – Бел. авт.) Монастир на Свети Пантелеймон (в края на 19 век са изгонени гръцките монаси и заграбен насила от руски монаси с помощта на руския консул в Константинопол – Бел. авт.), където и щеше да приключи тяхното „поклонение“ в Света Гора, а преди това щяха да се срещнат с представителите на Свещения Кинотис, според информацията на ethnos.gr


Коментар на Костас Онисенко във Facebook:

Руската агенция РИА Новости направи всичко земя Мадиамова (Числа 31:7-10) със своята публикация, че уж се налага карантина в Света Гора, понеже гръцките власти са антируски настроени и затова не биха искали в Света Гора да се реализира посещението на руския министър-председател Михаил Мишустин. И за това „си измислиха“ задълбочаване разпространението на коронавируса (според анонимен „източник“ на агенцията).

Тук смешката не е това, че руската агенция живее извън действителността, т.е. че в световен мащаб няма задълбочаване на пандемията. Смешката е в това, че официално Руската Църква (която има братски отношения с Кремъл) издаде нареждане, че от 15 октомври 2018 се забранява на вярващите руснаци да посещават Света Гора, понеже тя се намира в диоцеза на Вселенската Патриаршия. Руската Църква прекъсна евхаристийното си общение с Вселенската Патриаршия още в същия ден.

Цяла Света Гора се намира в диоцеза на Вселенската Патриаршия, вкл. и т.нар. „руски“ Монастир на Свети Пантелеймон.

Очевидно, РИА Новости не е помислила, че все пак самият Кремъл за да не раздразни Кирил (Московски Патриарх – Бел. авт.) използва карантината като повод да отмени посещението. Вместо това, го играе на известните „антируски настроения“, които толкова много се харесват и се лансират от руските СМИ (средства за масова информация – Бел. авт.), които за тях са източник на всички злини.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal