Според РИА Новости Гърция прави „опит да предотврати“ неофициалното посещение на руския премиер Михаил Мишустин в Света Гора под предлог Covid-19 | Коментар

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Според руската информационна агенция РИА Новости Гърция прави „опит да предотврати“ неофициалното посещение на руския премиер Михаил Мишустин в Света Гора под предлог Covid-19, позовавайки се на източници „близки до църковните среди“.

Според руската агенция в комюникето за посещението на Михаил Мишустин, където според данните до този момент е трябвало да се състои в четвъртък на 24 септември 2020 „е предизвикало безпокойство у някои представители на Църквата и у политици, които се обявяват против руското присъствие в Гърция и заради това се опитват да обявят карантина в Света Гора под предлог борба с коронавируса“.

Според досега известните данни, руският премиер и малка група хора от неговото обкръжение обявиха, че ще присъстват на 24 число от този месец на празника на Свети Силуан Атонски в „руския“ (повечето монаси са от украински произход – Бел. авт.) Монастир на Свети Пантелеймон (в края на 19 век са изгонени гръцките монаси и заграбен насила от руски монаси с помощта на руския консул в Константинопол – Бел. авт.), където и щеше да приключи тяхното „поклонение“ в Света Гора, а преди това щяха да се срещнат с представителите на Свещения Кинотис, според информацията на ethnos.gr


Коментар на Костас Онисенко във Facebook:

Руската агенция РИА Новости направи всичко земя Мадиамова (Числа 31:7-10) със своята публикация, че уж се налага карантина в Света Гора, понеже гръцките власти са антируски настроени и затова не биха искали в Света Гора да се реализира посещението на руския министър-председател Михаил Мишустин. И за това „си измислиха“ задълбочаване разпространението на коронавируса (според анонимен „източник“ на агенцията).

Тук смешката не е това, че руската агенция живее извън действителността, т.е. че в световен мащаб няма задълбочаване на пандемията. Смешката е в това, че официално Руската Църква (която има братски отношения с Кремъл) издаде нареждане, че от 15 октомври 2018 се забранява на вярващите руснаци да посещават Света Гора, понеже тя се намира в диоцеза на Вселенската Патриаршия. Руската Църква прекъсна евхаристийното си общение с Вселенската Патриаршия още в същия ден.

Цяла Света Гора се намира в диоцеза на Вселенската Патриаршия, вкл. и т.нар. „руски“ Монастир на Свети Пантелеймон.

Очевидно, РИА Новости не е помислила, че все пак самият Кремъл за да не раздразни Кирил (Московски Патриарх – Бел. авт.) използва карантината като повод да отмени посещението. Вместо това, го играе на известните „антируски настроения“, които толкова много се харесват и се лансират от руските СМИ (средства за масова информация – Бел. авт.), които за тях са източник на всички злини.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal