САЩ: Пореден вандалски акт срещу култови места

Продължават вандалските действия срещу църквите в Калифорния. Този път е пострадала халдейската катедрала „Свети Петър“ в град Ел Кахон. Извършителите са надраскали църквата със свастики и политически лозунги от различен характер: от „Байдън 2020“ до „Черният живот има значение“. Вандалите обърнаха кръстовете и изрисуваха неразшифровани графити, наред с нацистките символи и надписи, възхваляващи „Бялата сила“.

Да се молим за извършителите

Вярващите от общността написаха: „Тази сутрин нашата обичана катедрала беше осквернена, подобни действия ни напомнят за преследванията, които претърпяха нашите братя в Ирак. Нека се помолим за извършителите, които се опетниха с това престъпление“. Халдейската общност в САЩ нарасна значително през последните години, тъй като в страната бяха регистрирани много хора, напуснали Близкия изток.

Епископите: общество, което се нуждае от „изцеление“

В действителност случат с халдейската катедрала „Свети Петър“ е последният от поредицата вандалски актове, понесени през последните месеци от култови сгради в САЩ. Преди него, последен по хронология бе умишленият пожар във Флорида, където огънят причини сериозни щети на една църква, докато в Тексас мъж с бейзболна бухалка оскверни иконите в една Семинария.

През миналия месец юли, американските епископи изразиха загрижеността си от повтарящите се инциденти и увреждания на култови места и символи на католицизма.

„Знак за общество, което се нуждае от изцеление”, посочиха в официална нота Томас Г. Уенски и Пол С. Коукли, председатели съответно на Епископския комитет за религиозна свобода и на Комитета за вътрешно правосъдие и човешко развитие.

Източник: Vatican NEWS

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal