„Пророчество“ от Московската Патриаршия за съдбата на Монастира Хора в Константинопол

Автор: Костас Онисенко за Orthodox Times

Опасността от замазване на мозайките и стенописите в Монастира Хора с гипс, или още по-лошо – опасността те да бъдат счупени с чукове след превръщането на Монастира в джамия, е ужасно. Това посочи в интервю Волоколамският Митрополит г-н Иларион Алфеев.

В отговор на въпрос за нарушаването на обещанието за свободен достъп на всички вярващи православни до Света София от страна на Ердоган, Московската Патриаршия изразява загрижеността си в световен мащаб относно онова християнско наследство, което сега е атакувано.

Митрополит Иларион подчертава, че мозайките и стенописите на Монастира Хора не само няма да бъдат достъпни за всички, но и са застрашени от унищожение.

Ако в църквата Света София запазените мозайки заемат относително малко място, то мозайките на Монастира Хора са запазени много по-добре и превръщането на този храм в джамия, разбира се, ще означава, че всичките му стени и всички тези уникални образци на византийското изкуство ще бъдат напълно скрити от очите на света. Или ще ги покрият със завеси, или ще ги замажат с гипс, или ще ги счупят с чукове, както се правеше многократно в миналото“ – казва г-н Иларион.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ