Престави се в Господа Протопрезвитерът на Вселенския Престол и Главен Архиерейски наместник на Митрополията на Галия отец Николаос Ксенос

In other languages: GR

Свещената Митрополия на Галия с дълбока скръб известява за преставянето в Господа на нашия обичан брат отец Николаос Ксенос, Протопрезвитер на Вселенския Престол и Главен Архиерейски наместник на Свещената Митрополия на Галия.

Блаженият отец Николаос Ксенос е роден на о-в Закинтос, където и завършва своето образование. През 1973 г. е приет в Църковната Ризарийска Школа. През 1975 г. се установява в Париж, където следва филология в Сорбоната, откъдето получава диплома Licence и Maîtrise lettres modernes. От 1980 г. работи като съветник по образованието (Conseiller Principal d’ Éducation) в областта на средното френско образование.

През 1990 г. е хиротонисан за Дякон и Архидякон от тогавашния Митрополит на Галия г-н Йеремия, а през 1996 г. е хиротонисан за Презвитер, докато през 1998 г. е хиротесиран за Протопрезвитер. През 2016 г. е повишен в Протопрезвитер на Вселенския Престол. Дълги години е бил Предстоятел на Свещения Храм на Сретение Господне в район Sartrouville в Париж.

Високопреосвещеният Митрополит на Галия г-н Емануил и клириците на Свещената Митрополия се молят за упокоение на душата на блажения отец Николай, като си припомнят словото на Апостола: „Не искам, братя, вие да не знаете за починалите, за да не скърбите, както и другите, които нямат надежда. Защото ако вярваме, че Иисус умря и възкръсна, то и починалите в Иисуса Бог ще приведе с Него“. (1 Сол. 4:13-14)

ВЕЧНА МУ ПАМЕТ!

Източник: Ἱερὰ Μητρόπολις Γαλλίας | Métropole Grecque Orthodoxe de France

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎