Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Представители на Синода на Църквата в Република Северна Македония се срещнаха с премиера Заев за да изкажат благодарност за писмото, адресирано до Вселенския Патриарх Вартоломей

Представители на Синода на Църквата в Република Северна Македония се срещнаха с премиера Заев за да изкажат благодарност за писмото, адресирано до Вселенския Патриарх Вартоломей

In other languages: MK

Автор: Doxologia INFONEWS

На 24 септември 2020, премиерът Зоран Заев прие делегация на „Македонската православна църква – Охридска архиепископия“, водена от Архиепископ Стефан, който беше придружен от Митрополитите г-н Тимотей и г-н Климент.

Според информацията на правителствената пресслужба, на срещата делегацията от Архиереи е честитила победата на изборите и новия мандат на министър-председателя г-н Заев, с пожелание за успешна работа в условия на мир на правителството на Република Северна Македония, както и реализиране на програмните обещания, за които гласува мнозинството от хората в страната.

На срещата представителите на Синода на „МПЦ-ОА“ изказаха своята благодарност за писмото, изпратено от министър-председателя до Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей и Вселенската Патриаршия. Те приветстваха тази инициатива като важна подкрепа от страна на правителството в процеса на предоставяне на автокефалия на Църквата в страната.

На срещата премиерът Заев изрази готовност да насърчи ангажирането на институционалния капацитет за затварянето на въпроса за раздържавяването на имоти, принадлежащи на тамошната Църква, както и по отношение на проекти за консервация и защита на църковното културно наследство, които са приоритет на Министерството на културата.

На срещата с Архиереите, премиерът Заев за пореден път изпрати поздравления по повод 1000-годишнината от основаването на Бигорския Монастир на Свети Йоан Кръстител, като едно от най-важните църковни събития през тази година, както ни съобщава Religia.mk

Припомняме ви, че македонският президент г-н Стево Пендаровски също изпрати писмо до Вселенския Патриарх за да упражни своето апелационно право за признание на Църквата в Северна Македония.

„…В тази връзка бих искал да изпратя молба до Ваше Всесветейшество да приемете призива на нашия благочестив народ и нашата Църква да се възползват от вашето право на апелация, така че нашите граждани чрез православната християнска вяра най-накрая да имат възможността да бъдат равни с всички други православни християни по света. Пожелавам Ви здраве в средата на голямата несигурност със здравната криза, която засегна целия свят” – пише в писмото си Пендаровски.

Важно е да се уточни, че само Вселенският Патриарх чрез Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия издава Томоси за автокефалии. Автокефалиите издадени от други поместни Църкви са невалидни и нямат никаква канонична стойност. Томосът за автокефалия на Църквата в Северна Македония вече е готов. Той може да се придвижи към своето реализиране, стига само странични фактори да не пречат на това – Московската Патриаршия, сръбските амбиции и националистическите амбиции на някои клирици в Българската Църква и политици от т.нар. патриотични и националистически партии в България.

Припомняме също, че Вселенският Патриарх Вартоломей призова Сръбската Църква и Църквата в Северна Македония да стигнат до взаимно приемливо решение относно църковния проблем.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal