Предотвратена бе терористична атака срещу Света София в Константинопол

In other languages: GRUKRRUS EN

Автор: Doxologia INFONEWS

Според официалното разследване високопоставен джихадист от „Ислямска държава“ (ИД), задържан от турската полиция, е планирал да извърши нападение срещу Света София в Константинопол, както и да вземе на мушка политици, ръководители на неправителствени организации (НПО), и други видни фигури в Турция. За това съобщава Hürriyet Daily News.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу обяви във вторник, че Махмут Йозден, с кодово име Абу Хамзи и още „турският емир“ на терористичната група ИД, е бил задържан при антитерористична операция в провинция Адана (южната част на страната).

Той е в ареста от 20 август. Разпитът му приключи и той направи някои признания, но най-важното беше, че успяхме да конфискуваме цифрови материали“ – каза Сойлу.

Сойлу отбеляза, че цифровите материали включват инструкции от терористите на ИД в Ирак и Сирия, както и новата структура на терористичната група в Турция, включително нейните мишени и цели за формиране на екипи от 10–12 души за извършване на атаки. Сред потенциалните цели на джихадистите била и военновъздушната база „Инджирлик“. Според съдебните документи 48-годишният лидер в ИД е получавал по 7000 долара (51 662 турски лири) за всеки вербуван терорист.

Анализатори смятат, че всичко това е план-инсценировка на Ердоган, за да остави впечатления в обществото, че Турция се грижи и успешно опазва паметниците от световното наследство, и по-конкретно Света София, която неотдавна насилствено и незаконно бе превърната в джамия от самия Ердоган.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎