Почина Игуменката на Долнолозенския Монастир, с необявена публично причина за смърт

Автор: Doxologia INFONEWS

Свещената Митрополия на София с прискърбие съобщава, че на 13 септември 2020 г. завърши земния си път на 72 години Монахиня Агатия, Игуменка на Долнолозенския Монастир Възнесение Господне.

Същевременно от Софийска Митрополия не съобщават публично каква е причината за смъртта. Дали е инфаркт, инсулт, коронавирус или някакво наследствено заболяване. В период на ширеща се убийствена пандемия и много починали духовници от коронавирус, трябва да се обявява публично и ясно каква е причината за смъртта на всеки един духовник, също както правят във всички останали поместни Църкви, за да няма тълкувания.

Припомняме, че на 18 август 2020 г. почина от коронавирус COVID-19 Доростолският Митрополит г-н Амвросий. Българската Патриаршия криеше, че Митрополитът беше заразен и хоспитализиран в болница с коронавирус, като и днес продължава да крие, че Митрополит Амвосий почина от коронавирус.

Бог да упокои душата на Монахиня Агатия!

БИОГРАФИЯ

Майка Агатия, със светско име Цанка Радева Стефанова е родена на 3 юли 1948 г. в гр. Габрово от родители Ради Джапунов и Радка Партинкова. Завършва Техникум по механика и електротехника в родния си град.

На 15 август 2000 г. Цанка-Агатия постъпва като послушница в манастира „Св. Николай Мирликийски“, с. Арбанаси, където на 18 март 2001 г. е извършено монашеското ѝ пострижение от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий. За духовен старец монахинята приема Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

В последствие монахиня Агатия премества своето местообитание и подвижничество в Долнолозенския манастир „Св. ап. Петър и Павел“.

След блажената кончина през 2007 г. на монахиня Доменика, Игуменка на девическия Лозенски манастир „Възнесение Господне“, монахиня Агатия е назначена за нова Игуменка на светата обител, която длъжност оттогава тя достойно изпълнява.

Опелото на майка Агатия ще се проведе на 15 септември от 10:30 ч. в Лозенската св. обител „Възнесение Господне“, а от 8:00 ч. същия ден ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия в памет на Игуменката.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎