Подкрепа на Вселенския Патриарх към пострадалите от средиземноморския циклон „Янос“, който удари Гърция | ΦΩΤΟ & VIDEO

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей, по случай голямата катастрофа, която беше причинена от екстремните метеорологични явления главно в Тесалия, Централна Гърция и островите в южната част на Йонийско море, направи следното изявление:

Изказваме съпричастността и подкрепата на Майката Църква към подложените на изпитание жители във всички райони на Гърция, които пострадаха от безпрецедентните метеорологични явления от предходните дни, заради които трима от нашите ближни загубиха живота си, а един е в неизвестност. С тревога следим драматичните кадри от библейската катастрофа в районите на Кардица и Ламия, Закинтос, Кефалония, Лефкада и Итака, но и в други райони на Гърция, където измерват щетите (букв. раните – Бел. прев.), причинени от смъртоносното лошо време. Нашите молитви, през тези трудни часове, се усилват и обединяват с тези на братята Митрополити от всички тези райони, които са пострадали. Нека Бог да упокои душите на нашите ближни, които загубиха живота си и да укрепи техните близки и всички пострадали. Надяваме се, че нашият Господ ще подкрепи компетентните държавни и местни власти да се справят със ситуацията, причинена от средиземноморския циклон „Янос“, както да подкрепи и облекчи всички, които страдат.

Все пак бихме искали да отбележим още веднъж, че такъв вид екстремни метеорологични явления, както и онези, които неотдавна засегнаха Евия, идват, за да ни напомнят, по най-апокалиптичния и драматичен начин, за необходимостта от зачитане и опазване на околната среда. Те представлят, както всичко свидетелства, видимият резултат от климатичните промени, вследствие на неуважителната човешка намеса в природата. Всички сме длъжни да разберем какво се случва и да променим нашето отношение към природата, чийто господар е човекът. Всичко, което правим някъде по планетата, в нашия общ дом, има отражение навсякъде, върху всички наши ближни. Като уважаваме природата, ние защитаваме нашия живот и осигуряваме едно по-добро бъдеще за следващите поколения“.

Източник: Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον

Кадрите във видеото са от град Кардица, Тесалия

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎