От Сливенска Митрополия предпочитат отец Ромил да е убит, а не да се е самоубил, каквато е основната версия

Автор: Doxologia INFONEWS

Уебсайтът Флагман съобщава на 30 септември 2020 г., че се е свързал със съпругата на отец Ромил Негозов от гр. Айтос (Сливенска Митрополия, Българска Патриаршия), който бе открит на 21 август 2020 г. обесен в гориста местност между селата Вресово и Череша.

Става въпрос за г-жа Мери Негозова.

Най-напред съвсем манипулативно, пропагандно и ненужно за обикновените читатели Флагман описва личността, поведението и външния вид на г-жа Негозова: „(…) скромна и смирена жена, на 45 години, интелигентна и с обрани обноски, в семпло облекло, лишена дори от капка суета. (…) от очите й се стичат сълзи (…) треперейки повече от покруса, отколкото от студ в ранния есенен ден (…)“, като иска да внуши, че щом съпругата на отец Ромил е благочестива християнка, то и съпругът ѝ би трябвало да е благочестив и съответно да не си посяга на живота или пък да не се замесва в неща, които биха му навлекли врагове-убийци.

В цялата противоречива статия на Флагман, която Doxologia INFONEWS представя в снимки в края на настоящата публикация, се правят внушения и се налага позиция, каквато реално не съществува – позиция, че отец Ромил е убит, а не се е самоубил.

Дори в текста на Флагман, съпругата на отец Ромил категорично заявява: Убедена съм, че има външна намеса в тази смърт… (…) Оказан му е натиск..

Според служители в Сливенска Митрополия, до които нашият екип се допита, версията за убийство умишлено се лансира от страх да не се лепне черно петно на Сливенска Митрополия (и въобще на БПЦ), че нейни свещеници се самоубиват.

Още преди разследващите органи да са обявили дали отец Ромил е убит или се е самоубил, и още преди някой от всички нас да знае какво се е случило с отеца, Сливенският Митрополит Йоаникий разреши/благослови да се отслужи и бе отслужено Опело на отец Ромил (ВАЖНО: тук не става въпрос за погребение, а за Опело; разбира се, че клирикът трябва да бъде погребан).

Интересно ако след приключване на разследването Прокуратурата каже, че отец Ромил се е самоубил, как Сливенският Митрополит Йоаникий ще оправдае тежкото нарушение на Свещените Канони, които казват, че за самоубиец не се полага отслужване на Опело, а камо ли за клирик…

А ако Прокуратурата прецени, че отец Ромил е убит, какво ще каже Сливенският Митрополит Йоаникий за своя убит свещеник? Защо е убит? С какво може да се занимава един православен свещеник и как може да си навлече врагове-убийци в XXI век в европейска държава, където няма религиозни размирици, няма преследване на свещеници и т.н., и където всеки гражданин може свободно да изповядва своето вероизповедание. Не всеки ден, не всеки месец, не всяка година Българската Църква оплаква свещеник починал вследствие на убийство или на самоубийство. И в такъв случай Сливенска Митрополия кого ще обвини? Или ще каже, че отец Ромил е мъченик за вярата, убит от мюсюлмани, защото е строил Храмове и е служил в райони с концентрирано мюсюлманско население (което живее в мир и разбирателство с християнското население), както бе писал по-рано отец Силвестър Янакиев от Сливенска Митрополия на своята страница във Facebook? И по този начин Сливенска Митрополия да въвежда в заблуждение религиозно неграмотните българи и същевременно да създава религиозно напрежение между християни и мюсюлмани, обвинявайки последните, че са виновни за смъртта на отец Ромил?

Прекалено много са странните обстоятелства, за които Сливенска Митрополия и думичка не обелва.

Припомняме нещо много важно!!! Всички факти и доказателства от местопрестъплението говореха, че отец Ромил се е самоубил. На 23 август 2020 г. на отец Ромил му беше отслужено Опело, а два дни след Опелото разследващият прокурор г-н Георги Чинев заяви пред изданието Черноморски фар:

Правим всичко по силите си. Наличните към момента доказателствени източници потвърждават тезата за самоубийство. Знам колко на пръв поглед е парадоксално християнин и свещенослужител да посегне на живота си, но няма никакви обективни факти, които да сочат за намесата на друго лице върху телесната неприкосновеност на отец Ромил. Няма доказателства за оказана съпротива от него, както и доказателства за насилствени действия срещу него. Ще проверим всички версии максимално подробно и детайлно“.

Самият Прокурор разкри най-големия страх на Сливенска Митрополия!

Припомняме, че четири дена след смъртта на отец Ромил и един ден след погребението му, Сливенска Митрополия съобщи за скръбната вест и за неговото Опело. И още по-позорното беше, че на 24 август 2020 г. Сливенска Митрополия не с новина, а с некролог съобщи, че на предния ден – 23 август – ще се отслужи Опело на отец Ромил, което обаче вече беше отслужено. Дори Сливенска Митрополия прикани хората да дойдат на Опелото, което вече беше отслужено още предния ден.

Doxologia INFONEWS се свърза с Окръжната Прокуратура в град Бургас и по-конкретно с наблюдаващия прокурор г-н Георги Чинев, който специално за Doxologia INFONEWS заяви, че по случая със смъртта на отец Ромил все още тече разследване – то не е приключило и все още не могат да се правят никакви заключения и изводи, както и не могат да се дават изявления от страна на близките на свещеника. Изявленията може да ги даде единствено и само разследващият орган – Окръжна Прокуратура-Бургас, тъй като тя е компетентна по случая.

Doxologia INFONEWS разбира и споделя скръбта на вдовицата г-жа Мери Негозова, но не е допустимо да се дават подобни изявления и да се правят внушения дали свещеник на Българската Патриаршия е убит, а не се е самоубил. Ние не знаем какво се е случило!

Бог да упокои душата на отец Ромил, който наистина беше един от малкото съвестни и дейни духовници в Сливенска Митрополия, да не кажем и един от малцината в Българската Православна Църква!

Doxologia INFONEWS подчертава някои по-интересни моменти от статията на Флагман и от изказванията на г-жа Мери Негозова:

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal