Опело и Погребение на Монахиня Агатия, Игуменка на Долнолозенския Монастир Възнесение Господне

На 15 септември в Долнолозенския манастир „Възнесение Господне“ бе отслужено опело и бе извършено погребение на монахиня Агатия, игуменка на обителта.

Новопреставилата се сестра се упокои на 13 септември 2020 г. на 72 годишна възраст.

Да я изпратят по последния ѝ земен път в планинския манастир се събраха множество духовници от различни краища на страната, роднини, духовни чеда и приятели на монахиня Агатия.

Мертвеното последование се състоя в манастирския храм и бе предстоявано от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, йеромонах Игнатий, ефимерий на манастира и софийски свещеници, духовно свързани с манастира и упокоилата се сестра.

Майка Агатия, със светско име Цанка Радева Стефанова е родена на 3 юли 1948 г. в гр. Габрово. Завършва Техникум по механика и електротехника в родния си град. На 15 август 2000 г. Цанка-Агатия постъпва като послушница в манастира „Св. Николай Мирликийски“, с. Арбанаси, където на 18 март 2001 г. е извършено монашеското ѝ пострижение от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий. За духовен старец монахинята приема Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

В последствие монахиня Агатия премества своето местообитание и подвижничество в Долнолозенския манастир „Св. ап. Петър и Павел“.

След блажената кончина през 2007 г. на монахиня Доменика, игумения на девическия Лозенски манастир „Възнесение Господне“, монахиня Агатия е назначена за игумения на светата обител, която длъжност оттогава тя достойно изпълнява.

Бог да я прости и всели в селенията на праведните!

Опело и погребение на монахиня Агатия, игуменка на Долнолозенския манастир „Възнесение Господне“

Източник: Свещена Митрополия на София

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎