Новият руски Митрополит в Беларус се опитва да потуши всички опити за предоставянето на Томос за автокефалия от Вселенската Патриаршия | VIDEO

Автор: Doxologia INFONEWS

Новият руски Митрополит в Беларус Вениамин (Тупеко) в унисон с московската антиправославна политика се опитва да манипулира и лъже беларусите, че желанието за автокефалия на Митрополията на Беларус идва от чужбина и едва ли не, никой в Беларус „не иска и да чуе“ за получаване на Томос за автокефалия от Майката Църква Вселенската Патриаршия, както и това да се освободят от дългото московско потисничество.

Припомняме, че канонически Митрополията на Беларус беше част от Митрополията на Киев до Обединителния събор от 15 декември 2018, където Киев получи Томос за автокефалия на 05 януари 2019 г. и вече е автокефална поместна Църква и 15 по ред в Диптисите на Светата Църква.

Беларуската Митрополия все още е противоканонично узурпирана от Московската Патриаршия, която развива църковна дейност в диоцеза на Вселенската Патриаршия в пълно нарушение на Свещените Канони.

„Въпросът за автокефалията на Църквата в Беларус се налага от чужбина и няма никаква нужда от повдигането на такъв въпрос“, заяви новият руски Митрополит в Беларус г-н Вениамин пред Russia Today.

В духа на руската пропаганда Митрополит Вениамин продължава да лъже, заявявайки, че „историята на Беларус от 20 век не показва никакви предпоставки и желания за автокефалия на Беларуската Църква“. Разбира се това не е вярно. Всички такива желания особено през времето на Съветския съюз са били потушавани по най-жесток начин.

От друга страна, Митрополит Вениамин завяи, че „всички тези желания за автокефалия представляват светски схващания на хора, които нямат нищо общо с Църквата, които не желаят доброто на Православието“. Историята показва нещо съвсем друго, че именно Москва никога не е желаела доброто на Православието. За нея Православието представлява не вероизповедание, а просто един религиозен лост за влияние и духовно поробване с преподаване не на Православното учение, а на някакво учение – преработено в кулоарите на тайните служби на Московия през различните исторически периоди на нейното съществуване от 15-16 век насам.

Дори Митрополит Вениамин, накрая се опитва да предупреждава, че ако се повдига този въпрос ще настъпи едва ли не апокалипсис, заявяваки по-конкретно:

Винаги трябва да сме внимателни с тези неща и да избягваме всякакви такива предложения, както и всичко свързано по въпроса с автокефалията… Православните християни в Беларус не желаят автокефалия“.

Разбира се в интервюто бяха обсъдени и протестите в Беларус срещу диктатора Лукашенко, за които Митрополит Вениамин заяви, че „Църквата трябва да заеме неутрална позиция в тази политическа криза“. Напротив, в този случай Църквата трябва да защити своето паство от репресиите и убийства в Беларус. Иначе, тя става пасивен съучастник в нарушаването на човешките права в тази страна. Но как тя да заеме пастирската си позиция и да защити своето паство, при положение, че тя е зависима по всякакъв начин от диктатурата на Лукашенко и антиправославната политика на Москва.

Нека да припомним, че бившият руски Митрополит в Беларус г-н Павел първоначално поздрави диктатора Лукашенко за поредната му фалшифицирана победа на изборите в Беларус. След това изявление, масово протестиращите поискаха оставката на руския Митрополит Павел и обявиха Руската Църква в Москва за държавна Църква на Лукашенко и Путин, искайки автокефалия, с която да не бъдат зависими в църковно отношение от Москва.

След тази реакция, Митрополит Павел се извини на протестиращите за прибързаните му действия. Но Кремъл отчете слабост от действията на Павел и опасност за нейната политика в Беларус, затова Владимир Путин нареди на Московския Патриарх Кирил Гундяев да го смени с друг Митрополит, който няма да допуска такива „грешки“ и ще бъде отпор на всякакви желания за автокефалия на Църквата в Беларус, видно и от самото интервю на Митрополит Вениамин.

Припомняме и част от прекрасния анализ на религиозния анализатор от Украйна г-н Дмитро Горевой във връзка с църковния въпрос в Беларус:

Беларусите заедно с украинците от векове са принадлежали на древната Киевска Митрополия (Вселенска Патриаршия – Бел. прев.). Най-старите беларуски Епархии – Турово-Пинска и Полоцка – от началото на второто хилядолетие са подчинени на Киевската Катедра. По време на формирането на Великото Литовско Княжество, през XIV и XV в. ние бяхме временно разделени в рамките на Галицката и Литовската Митрополии. Но след настъпилия разкол в Московската Църква, Вселенският Патриарх Григорий III реорганизира Православието във Великото Литовско Княжество и така възниква Митрополията Киевска, Галицка и на цяла РусияТака беше до 1686 г., когато тази велика Митрополия беше анексирана от Московската Патриаршия (за което Московската Патриаршия и досега не може да предостави никакъв документ за узурпирането на Киевската Митрополия, която до 15 декември 2018 г. е в диоцеза на Майката Църква Вселенска Патриаршия– Бел. прев.)

Но преди 2 години, през есента на 2018 г., Вселенският Патриарх Вартоломей отмени акта, с който тази Митрополия е била прехвърлена (за административно управление, но не и в нейния диоцез – Бел. прев.) на Московския Патриарх и следователно не само Украйна, но и Беларус имат пълното право на автокефално управление (понеже Беларус се намира в диоцеза на някогашната Киевска Митрополия, т.е. в диоцеза на Вселенската Патраиршия и до днес – Бел. прев.)“.

Нека да си припомним и посланието на Негово Блаженство Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний призова беларусите да образуват автокефална Православна Църква.

Киевският Митрополит Епифаний припомни общия църковен и държавен ход на украинския и беларуския народ, това че и двата народа страдат от агресивните безбожнически Русия и Московска Патриаршия, и заяви, че Православната Църква в Беларус има всички основания и правото, по подобие на ПЦУ, да поиска от Майката Църква Вселенската Патриаршия да ѝ издаде Томос за автокефалия и Беларус да прекрати своята връзка и отношенията си с Московската Патриаршия. Беларус е диоцез на Вселенската Патриаршия, който Московската Патриаршия незаконно е окупирала и противоканонично извършва „църковна“ дейност там.

Надяваме се, все повече беларуси ще се обединят около идеята за автокефалия на местната Църква страната като поискат официално от Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей да организира Църквата в Беларус, която е част от диоцеза на Вселенската Патриаршия, както и да започне процедурата за предоставянето на Томос за автокефалия съгласно Свещените Канони.

Припомняме нещо любопитно по отношение на религиозността в Беларус:

Москва и нейната потисническа политика на асимилация на беларуското население доведе до там, че едва 40% от населението на тази страна се самоопределя като православно. Друг е въпросът колко от тях са приели Светото Кръщение. В страната живее немалка римокатолическа общност около 10% и около 3-4% протестанти. Останалата част от населението, което представлява мнозинство в страната е около 46%. Но това население се самоопределя като атеистично.

Според някои анализатори повечето от атеистите в Беларус, не желаят да се черкуват в Храмове на Московската Патриаршия, понеже считат, че те се използват за руска пропаганда и асимилация и причисляването им към т.нар. „Руски мир“.

При предоставянето на Томос за автокефалия на Църква в Беларус по-голямата част от тези атеисти ще приемат Светото Православие и заедно с останалите, които се самоопределят за православни християни ще станат членове на новата автокефална Православна Църква на Беларус.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal