Митрополит Антоний: Българската Църква подкрепя властта; голяма част от протестиращите не са наясно със себе си | VIDEO

Автор: Doxologia INFONEWS

От Doxologia INFONEWS препубликуваме без наш коментар едно интервю на 24 часа с Българския Митрополит в Западна и Средна Европа г-н Антоний.

Изводите, оценките и коментарите оставяме на вас, нашите читатели.

Ето какво заяви накратко Митрополитът на Българската Патриаршия:

Една голяма част от хората, които се намират на улицата, не са много наясно със своите убеждения за по-доброто бъдеще на България.

Църквата всякога е подкрепяла властта, защото всяка власт е дадена от Бога.

Не е това начинът, по който трябва да бъдат чути хората.

За голямо съжаление виждаме и представители на Българската Православна Църква, включени в тези протести, като че ли те излизат от ролята на Църквата – а именно тя да бъде надпартийна, аполитична и да се стреми да обединява, а не да разделя хората. Говоря за отец Дионисий и за още няколко други свещенослужители, които се мяркат по време на тези протести, което според мен, е голяма съблазън за хората, и Църквата не бива да дава повод за тази съблазън, защото мястото на свещеника не е на първите редици в протестите, а мястото му е в храма да се моли.

Протестиращите прекалиха с хвърлянето на павета. Това е провокация.

Високопреосвещеният Митрополит Антоний беше попитан в качеството му на Наместник на овдовелия Доростолски Престол за кончината на блаженопочившия Доростолски Митрополит Амвросий относно заразяването му с COVID-19. Митрополит Антоний заяви, че „вторият тест на Митрополит Амвросий е бил отрицателен“. Припомняме, че Митрополит Амвросий беше приет на лечение в болница с COVID-19, за което от Българската Патриаршия скриха, както и за последвалата му смърт, вследствие на COVID-19.

А по отношение на практиката на причастяване с една обща лъчижка, Митрополит Антоний припомни, че Причастието не може да бъде преносител на зараза, и че Българската Църква няма как да промени тази многовековна практика за причастяване с обща лъжичка.

Същевременно Митрополит Антоний призна: „Българската Църква е голям длъжник на младите хора. Не съумяхме да достигнем близо до тях, не успяхме да им подадем ръка.

Припомняме, че по-рано върху Архимандрит Дионисий бе упражнено сериозно полицейско насилие от страна на български полицаи, а на Успение Богородично (15 август 2020 г.) Пловдивският Митрополит Николай в омилията си след Божествената Литургия от църковния амвон подкрепи и защити Правителството на Борисов.

Припомняме също, че на 26 август 2020 г. протестиращи граждани поискаха оставката на Свещения Синод на Българската Патриаршия, като право в очите на Тивериополския Епископ Тихон заявиха, че Българската Църква е „Църквата на ГЕРБ“, „подлога“, определиха Синода като „гербаджийски“, а след това нарекоха Синодалните Митрополити „мърши“.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎