Митрополит Антоний: Българската Църква подкрепя властта; голяма част от протестиращите не са наясно със себе си | VIDEO

Автор: Doxologia INFONEWS

От Doxologia INFONEWS препубликуваме без наш коментар едно интервю на 24 часа с Българския Митрополит в Западна и Средна Европа г-н Антоний.

Ето какво заяви накратко Митрополитът на Българската Патриаршия:

Една голяма част от хората, които се намират на улицата, не са много наясно със своите убеждения за по-доброто бъдеще на България.

Църквата всякога е подкрепяла властта, защото всяка власт е дадена от Бога.

Не е това начинът, по който трябва да бъдат чути хората.

За голямо съжаление виждаме и представители на Българската Православна Църква, включени в тези протести, като че ли те излизат от ролята на Църквата – а именно тя да бъде надпартийна, аполитична и да се стреми да обединява, а не да разделя хората. Говоря за отец Дионисий и за още няколко други свещенослужители, които се мяркат по време на тези протести, което според мен, е голяма съблазън за хората, и Църквата не бива да дава повод за тази съблазън, защото мястото на свещеника не е на първите редици в протестите, а мястото му е в храма да се моли.

Протестиращите прекалиха с хвърлянето на павета. Това е провокация.

Високопреосвещеният Митрополит Антоний беше попитан в качеството му на Наместник на овдовелия Доростолски Престол за кончината на блаженопочившия Доростолски Митрополит Амвросий относно заразяването му с COVID-19. Митрополит Антоний заяви, че „вторият тест на Митрополит Амвросий е бил отрицателен“. Припомняме, че Митрополит Амвросий беше приет на лечение в болница с COVID-19, за което от Българската Патриаршия скриха, както и за последвалата му смърт, вследствие на COVID-19.

А по отношение на практиката на причастяване с една обща лъчижка, Митрополит Антоний припомни, че Причастието не може да бъде преносител на зараза, и че Българската Църква няма как да промени тази многовековна практика за причастяване с обща лъжичка.

Същевременно Митрополит Антоний призна: „Българската Църква е голям длъжник на младите хора. Не съумяхме да достигнем близо до тях, не успяхме да им подадем ръка.

Припомняме, че по-рано върху Архимандрит Дионисий бе упражнено сериозно полицейско насилие от страна на български полицаи

Припомняме също, че на 26 август 2020 г. протестиращи граждани поискаха оставката на Свещения Синод на Българската Патриаршия, като право в очите на Тивериополския Епископ Тихон заявиха, че Българската Църква е „Църквата на ГЕРБ“, „подлога“, определиха Синода като „гербаджийски“, а след това нарекоха Синодалните Митрополити „мърши“.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal