Македонският премиер Зоран Заев отново помоли Вселенския Патриарх Вартоломей да предостави Томос за автокефалия на Църквата в Република Северна Македония

In other languages: GRMK

Автор: Doxologia INFONEWS

Министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев изпрати писмо до Вселенския Патриарх Вартоломей, в което още веднъж го помоли официално да предостави Томос за автокефалия на Църквата в Република Северна Македония.

В писмото си Заев напомня за срещата им в Константинопол, на която е било поискано съдействието и ангажимента на Вселенския Патриарх.

Ние уважаваме всичко, което се определя от международните споразумения и условия. Искаме обаче да бъдем свободни и църковно, в границите на нашата страна, и нашите Архиереи да съслужат наравно с Архиереите от всички Православни Църкви в света“ – се казва в писмото на Заев до Негово Божествено Всесветейшество, цитирано от Religia.mk.

В писмото се посочва, че православните християни в Македония заслужават църковна независимост, за която мечтаят от век, и също че очакват да видят Църквата в Република Северна Македония призната и автокефална, с благословията и писменото разрешение на първия сред Христовите Архиереи – Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей.

Припомняме, че преди два дни президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски също изпрати писмо до Вселенския Патриарх с искане за Томос за автокефалия на Църквата в Македония, което беше коментирано и от външния министър на Сърбия Ивица Дачич.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal