Начало » Новини » Мнения » Македонският президент изпрати писмо до Вселенския Патриарх да упражни своето апелационно право за признание на Църквата в Северна Македония

Македонският президент изпрати писмо до Вселенския Патриарх да упражни своето апелационно право за признание на Църквата в Северна Македония

In other languages: MKSRB GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски изпрати писмо до Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей с молба да упражни правото си на апелация като издаде Томос за автокефалия на Църквата в Северна Македония. За това съобщава Religija.mk.

Историята ни показва, че трябва постоянно да се адаптираме към времето и да го използваме в полза на хората. Вселенската Патриаршия е пример за това как да останем последователни с ценностите и в същото време да бъдем динамични в справянето с настоящите предизвикателства. Като президент на моята държава бих искал лично да ви информирам, че като държава през последните три години решихме да използваме времето в наша полза и да оставим след себе си историческите разногласия. Обръщам се към вас от името на многото мои съграждани, които се идентифицират като православни християни и чието единствено желание и нужда е да се помирят със своите съседи и да вървят към общо бъдеще, в съжителство и истинска свобода. В тази връзка бих искал да изпратя молба до Ваше Всесветейшество да приемете призива на нашия благочестив народ и нашата Църква да се възползват от вашето право на апелация, така че нашите граждани чрез православната християнска вяра най-накрая да имат възможността да бъдат равни с всички други православни християни по света. Пожелавам Ви здраве в средата на голямата несигурност със здравната криза, която засегна целия свят” – пише в писмото си Пендаровски.

Вселенският Патриарх не признава автокефалии, а издава Томоси за автокефалии, тъй автокефалията може да бъде издадена единствено и само от Вселенския Патриарх. Автокефалиите издадени от други поместни Църкви са невалидни и нямат никаква канонична стойност. Томосът за автокефалия на Църквата в Северна Македония вече е готов. Той може да се придвижи към своето реализиране, стига само странични фактори да не пречат на това – Московската Патриаршия, сръбските амбиции и националистическите амбиции на някои клирици в Българската Църква.

Припомняме, че Вселенският Патриарх Вартоломей призова Сръбската Църква и Църквата в Северна Македония да стигнат до взаимно приемливо решение относно църковния проблем.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal