Майк Помпео от Гърция: Русия се опитва да си присвои Православната Църква | Руското посолство в Атина към Помпео: Това е антируска истерия (VIDEO)

In other languages: GR MK

Автор: Doxologia INFONEWS

На 29 септември 2020 държавният секретар на САЩ г-н Майк Помпео посети американската военноморска база в Суда на о-в Крит, Гърция. По време на съвместните изявления заедно с министър-председателя на Гърция г-н Кириакос Мицотакис, г-н Помпео отправи остри критики срещу Русия по отношение на нейната пропаганда, провокации, както и проблемите, които тя поставя в Светото Православие и по-конкретно опитите ѝ да си присвои Православната Църква.

Важно е да се отбележи, че Помпео казва самата истина!!! Хубаво би било всички да се вслушат в нея и да си свалят русофилските очила.

Също така, г-н Помпео увери всички, че е постигнал съгласие с гръцкия министър-председател за по-тясно сътрудничество, вкл. и по въпроса с Русия.

Министър-председателят и аз се съгласихме да проучим по-тясното сътрудничество за преодоляване на провокациите, които поставя Русия чрез злонамерените си дейности, както и разпространението на дезинформация за пандемията от коронавирус и опитите ѝ да си присвои Православната Църква“, отбеляза държавният секретар на Съединените Щати.

Посолството на Руската Федерация в Атина веднага реагира в twitter на неговите изказвания, определяйки ги като „антируска истерия“.

Не за първи път американски високопоставени лица се опитват в публичните си изяви да изкарват Гърция като антируски фронт. Антируската истерия трудно може да намери отговор у приятелския гръцки народ“, се казва в съобщението на руското посолство в Атина.

Коментар на Архимандрит Романос Анастасиадис по отношение на циничното съобщение на руското посолство в Атина:

Не разбрахме, господа? Помпео лъжѝ ли изрече? Не сте ли вие тези, които подкопавате Вселенската Патриаршия като си присвоявате противоканонично и аморално нейното място, както и нейните исторически и неотменими прерогативи?

Не сте ли вие тези, които подкупвате различни ваши агенти (в България с лопата да ги ринеш, вкл. в църковните среди – Бел. авт.) в поместните Църкви и участвате в мръсна хибридна война срещу Вселенската Патриаршия, Александрийската Патриаршия и Еладската Църква заради автокефалията на Църквата в Украйна?

Не сте ли вие тези, които дръзнахте с това светотатство в Аман (т.нар. братско събиране – Бел. авт.), за което би трябвало да бъдат наложени анатема и отлъчване на всички онези, които съучастваха в тази нечестива и демонична парасинагога на сатаната? Това по отношение на Православието.

А сега по чисто политическите въпроси за руската подкрепа към Турция, също могат да се кажат някои неща:

 • атомната електроцентрала „Аккую“ в Мерсин,
 • S-400 (Триумф“ е руски зенитно-ракетен комплекс, основно насочен срещу Гърция и Кипър – Бел. авт.),
 • руските шпионски кораби в ущърб на гръцкия морски флот,
 • скрошната криза в Източното Средиземноморие,
 • дългогодишната и срамна подигравка с Кипър по кипърския въпрос в момент, когато правите бизнес (с окупаторите – Бел. авт.) и de facto предоставяте легитимност на режима, който нахлу и окупира северната част на Кипър и т.н., т.н….“.

Припомняме, че държавният секретар на САЩ г-н Майк Помпео оправда засиленото сътрудничество между САЩ и Гърция в областта на отбраната, обвинявайки директно Русия за всичко това – и с право.

Също така припомняме и за изказването на Кипърския Архиепископ г-н г-н Хрисостом, който заяви в прав текст, че „Русия подклажда и подкрепя Турция срещу Гърция за разцепване на югоизточното крило на НАТО“.

Важно е да се отбележи, че гърците никога не са били русофили, макар да са изпитвали някакво уважение към Русия. Но гърците никога няма да забравят:

 • за опитите на Русия в залеза на Османската империя да настрои православните народи на Балканите едни срещу други, посявайки омраза между тях, стигайки до позорната Междусъюзническа война, Първата световна война, Втората световна война и т.н.;
 • как руснаците комунисти от СССР са продавали оръжия на Мустафа Кемал Ататюрк и са го финансирали, за да воюва срещу гръцката армия, която е разгромена в гръцкотурската война между 1919-1922, което води и до геноцида на стотици хиляди православни гърци и прогонването на над 2 млн. гърци от техните земи в Мала Азия;
 • за финансирането от страна на СССР на гръцките партизани-терористи, които извършват множество терористични актове в Гърция след 1945 г. Всичко това прераства в жестока гражданска война, която приключва през 1948 и което води до изгонването от Гърция на по-голямата част от гръцките комунисти;
 • за мръсните тайни игрички на съветска Русия по време на окупирането на северната част на остров Кипър от страна на Турция;
 • за продажбата на оръжия на Турция, които са насочени основно срещу Гърция и Кипър и
 • не на последно място за вековните опити на Русия да подкопае авторитета на Майката Църква Вселенската Патриаршия, което се засили с особена агресия и цинизъм след предоставянето на Томос за автокефалия на Православната Църква на Украйна.

Слава Богу, че мнозинството от клира и вярващите в Гърция са наясно с истинското лице на Москва и нейната политика спрямо Православната Църква.

От руското посолство в Атина са наясно с това и е безсмислено да излизат с невярни твърдения, че в Гърция нямало антируски настрония.

Дай Боже и нашият клир, както и българският народ да осъзнаят духовната, душевна, финансова, политическа и цивилизационна вреда, която нанася русофилията наред с възвеличаването и предаването на сакрален и неземен характер на Московия (Русия).

На снимката: (от ляво надясно в костюмите) министърът на външните работи на Гърция г-н Никос Дендиас, държавният секретар на САЩ г-н Майк Помпео, министър-председателят на Гърция г-н Кириакос Мицотакис и американският посланик в Атина г-н Джефри Паят

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal