Към Синода на БПЦ: Иван Желев (агент Ангелов) се опитва да ни вкара в конфликт с Вселенската Патриаршия по поръчка на Москва

На снимката: проф. Иван Димитров Желев, бивш агент на ДС с псевдоним „Ангелов“. Известен е също с журналистическия си псевдоним Славка Божкова. Той е бивш преподавател в Богословския факултет на Софийския университет, както и създател и собственик на църковно-либералния сайт „Двери БГ“.

Автор: Doxologia INFONEWS

В последно време се забелязва постоянно оплюване на Вселенската Патриаршия в Двери БГ и в сектантската група на Гурунета (Гуру Ренета) във връзка с вътрешни въпроси на Вселенската Патриаршия по отношение обгрижването на различни етнически общности в нейния диоцез – в случая, малцината православни българи, останали в Константинопол (Истанбул).

Обаче целта на агент Ангелов от Държавна сигурност (Славка Божкова, проф. Иван Желев) се оказва съвсем друга. Глупците биха повярвали на това, което той публикува, но умните и мъдрите – в никакъв случай.

По специално подбрана междуцърковна информация на Doxologia INFONEWS, вследствие на проведено разследване и обстойно изследване на горепосочените мероприятия на агент Ангелов, се оказва, че всичко това е по поръчка на Москва, която цели да скара Вселенската и Българската Патриаршия с оглед преекспонирането на вътрешен административен въпрос на първата. Агент Ангелов трябва да „убеди“ Архиереите от Синода, че действията на Майката Църква Вселенската Патриаршия са против интересите на малката българска общност в Константинопол (Истанбул). От друга страна, агент Ангелов (Иван Желев) чрез свои поставени хора се опитва да създаде конфликт и разделение между местните православни българи в Истанбул. Задачата е да ги настрои срещу новоназначения Архимандрит Харалампий Ничев, за да постигне по-големи цели, за които малцина биха се досетили.

Лицето Иван Желев има задачата да представи нещата така, че едва ли не Вселенската Патриаршия извършва нещо лошо и апокалиптично срещу българите в Константинопол. Важно е да се отбележи и то дебело, че това е вътрешен въпрос на Майката Църква. Тя е назначила Архимандрит, който е от български произход, за да обгрижва местните българи. Това не е нова практика и не е нещо необичайно. Майката Църква назначава свои клирици от украински произход за обгрижването на украинците; клирици от руски произход – за обгрижването на руснаците, съответно такива клирици за грузинците и поляците в Константинопол. Българите в Константинопол не могат да бъдат изключение и подходът към тях да бъде по-различен. Майката Църква назначава своите клирици в повечето случаи от етническия произход на общността, която ще бъде обгрижвана.

Ченгеджийският сайт „Двери БГ“, известен като „ДЕСЕавери.РУ“ (Държавна сигурност приятели на Русия – ДС, авери на РУ), за да бъде още по-убедителен, веднага започва да засяга и личността на назначения Архимандрит Харалампий Ничев, който уж бил много мразен в България, бил противоречива личност и пр.

Извинявайте, но личните виждания, омраза и отношение на едно ченге като Иван Желев, който е тормозил много хора и е съсипал на много хора бъдещето, не бива да се преплитатат с вътрецърковните отношения между Майката Църква Вселенската Патриаршия и нейната първородна дъщеря Българската Патриаршия. Това е по отношение на личната омраза на агент Ангелов от ДС, известен като проф. Иван Желев.

От друга страна, Москва с оглед създаването на конфликт между Майката Църква и Българската Патриаршия иска да постигне и друга цел, далеч надхвърляща представите на повечето клирици и вярващи в Българската Православна Църква, а именно Българската Патриаршия да не признае автокефалията на Православната Църква на Украйна. Това е една от основните цели на това поръчково, политическо и ченгеджийско мероприятие. Точно това се опитва да направи Москва чрез Митрополитите от БПЦ, които са ѝ приближени и ръководени от бившия Митрополит и агент на КГБ Гавриил Ловчански, т.е. Православната Църква на Украйна да не бъде призната от БПЦ, на всяка цена, дори и това да навреди сериозно и дългосрочно на нашата Църква в България.

Но този път, Москва иска да стигне още по-далече: сега на прицел са останалите Митрополити, които не симпатизират на Москва, но имат по-изострени патриотични възгледи. Затова този уж проблемен казус, който е вътрешен въпрос на Майката Църква, е избистрен с „патриотизъм“, „чувства“, „личностна омраза“и не напоследно място с измислено „посегателство“ върху идентичността на българите в Константинопол.

Третата фаза на този план също е много интересна. При нея, масово българите трябва да бъдат манипулирани така, че да се надигнат срещу Вселенската Патриаршия, понеже тя „несправедливо“ се опитва „да узурпира“ „българските“ храмове в Турция, да си „назначава“ своите клирици, въпреки че всичко това не е вярно! Храмовете се намират в нейния диоцез и техният статут е уреден с вдигането на схизмата и предоставянето на Томос за автокефалия на Българската Църква през 1945 г. Назначаването на клирици също е нейн вътрешен въпрос и тя знае кой подход и начин е най-правилен за назначаването на клирик, който да обгрижва различните етнически православни общности в нейния диоцез.

В плана не липсва и „щастлив край“. Този край се олицетворява с появяването на Московската Патриаршия на бял кон, която да „подкрепи“ Българската Патриаршия срещу Вселенската Патриаршия, по-точно да навреди на Българската Патриаршия.

Ако Синодът на Българската Патриаршия се поддаде на ченгеджийските манипулации и инсинуации на Москва чрез агент Ангелов, и от друга страна, чрез патриотичните политически кръгове в България в лицето на ВМРО и московския сателит АТАКА, то този, който ще пострада е само и единствено Българската Патриаршия, а не Вселенската Патриаршия.

Нека да не забравяме, че първият опит за създаването на такъв конфликт беше с т.нар. молба на „Македонската Православна Църква – Охридска Архиепископия“ към БПЦ да ѝ стане майка, каквато никога не ѝ е била и не може да ѝ бъде. Умните и грамотните това го знаят, но целта беше друга. Зад това отново стоеше Москва. Макар и късно пред угрозата от налагането на схизма на БПЦ и други последствия, нашите Архиереи се усетиха, че са влезли в капана на Москва (поне повечето). И вместо да помогнат за предоставянето на автокефалия, а преди това вдигането на схизмата на „МПЦ-ОА“, всъщност с действията си те забавиха този процес, създавайки конфликт с Майката Църква, който беше потушен, но със Сръбската Патриаршия все още не е потушен и тлее. От този конфликт има интерес отново Москва, макар да заявява, че „защитава“ интересите на Сръбската Патриария. Всичко е насочено срещу Майката Църква Вселенска Патриаршия дала автокефалиите на новите Църкви, като две-три от които се оказаха изключително неблагодарни.

Затова от Doxologia INFONEWS съветваме Архиереите от Свещения Синод на Българската Патриаршия на утрешното си заседание за попълване на списъка с Епископи, кандидати за Митрополит на овдовялата Доростолска Катедра, да не излизат със становище по гореспоменатия въпрос, да не изпращат ненужни писма до Вселенския Патриарх, да не се поддават на такива внушения от ченгето Иван Желев, както и да не го избиват на „патриотични“ чувства.

Към Синода на Българската Патриаршия: Иван Желев (агент Ангелов) се опитва да ни вкара в конфликт с Вселенската Патриаршия по поръчка на Москва. Не се поддавайте на московските манипулации и внушения. Мислете логично, мъдро, канонично, с Христова любов и дъщерна обич към нашата Майка Църква Вселенската Патриаршия.

Припомняме, че по-рано Негово Високопреподобие Игуменът на Църногорския Монастир Архимандрит г-н Никанор (Мишков) (Свещена Митрополия на София, Българска Патриаршия) предупреди за опасността от четенето на уебсайта Двери БГ, вкл. за мръсотиите, с които редакторите на този уебсайт си служат.

Актуални снимки на проф. Иван Димитров Желев (агент Ангелов, Славка Божкова) от 28 септември 2020 от Стария град на Пловдив:

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎