Котката Гли от Света София в Константинопол се разболя и е на лечение

Автор: Doxologia INFONEWS

Гли, любимият котешки обитател на Света София в Константинопол е изолирана и се лекува, след като се е разболяла, се казва в профила на котката в Instagram.

Скъпи приятели, ето ме след дълго отсъствие …“, гласеше актуализация в официалния акаунт на Гли в Instagram.

В поста се отбелязва, че Гли ще остане известно време встрани от шума на нормалния си живот, тъй като сърцето ѝ „вече не може да се справи със стреса и тълпите“.

Не забравяйте, че най-доброто лекарство е любовта“ – се казва в изявлението.

Считаната за знаменитост котка има над 104 000 последователи в Instagram и живее в Света София през последните 16 години.

Със своите блестящи зелени очи, Гли е любима гледка за много от посетителите на Света София, включително за бившия президент на САЩ Барак Обама, който беше заснет как я гали по време на пътуване през 2009 г.

От известно време в Турция, и от медиите, и от известни личности се говори за т.нар. „проклятие“ на Света София, която беше превърната в джамия. Според някои това е суеверие, макар то да се подхранва от реални събития, които са се случили и вече са част от действителността, а според други, това са теории на конспирациите за режима на Ердоган.

Например, зетят на Ердоган – г-н Берат Албайрак, твърди, че турската лира рухва като наказание за превръщането на Света София в джамия.

Другият пример е за внезапния инфаркт, който получи мюезинът Осман Аслан в Света София докато изпълняваше своите задължения, вследствие на което той почина на място.

По-нататък: 3000 турци са се заразили с коронавирус – а те са били сред онези, които са се молели в Света София в петък, когато тя беше превърната в джамия (24 юли 2020). Това разкритие за коронавируса направи турски лекар, преподавател в медицински университет, д-р Сарп Юнер, който пред вестник Cumhuriyet обвинява властите, че никой от присъстващите мюсюлмани в Света София не е спазвал никакви мерки за защита от коронавирус, в резултат на което коронавирусът в Турция се е разпространил драстично. През това време турският президент се хвалеше как 350 хил. души са се молили на петъчната молитва в Света София, но е очевидно, че тези 350 хиляди основно са били извън Света София, а вътре в нея са били около 3000 души, които са се заразили с коронавирус.

Припомняме, че Свещеният Синод на Българската Патриаршия в позицията си за Света София заяви, че уважава турските институции.

Вижте тази публикация в Instagram.

Dear Friends, Here i am. Has been along time of my silence .. I was sick 🤕 and has been a week since i was at veterinary under treatment. Finally today i’m back home. From now on i have a private room because my heart can’t handle stress and crowd anymore . The most beautiful thing that real friends can do for me is to send me prayers and good vibes 💖 As i am in my private room don’t forget to share your love with my other pawed friends and my housemates 🐈🐾 Also my mom @daphi73 you are my guard angel, my Facebook admin @ozzykbskl and instagram admin @mumuizm_ were with me during that time @capaveteriner thanks for the treatment @bogaziciveteriner Sir Mahmut Velayi thanks for your support whenever they called you. Have a beautiful weekend my dear friends Don’t forget ❣️ BEST CURE IS LOVE 🐾💕🐾💕🐾💕🐾💕

Публикация, споделена от Ayasofya Kedisi Gli (@hagiasophiacat) на

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎