Начало » Новини » Мнения » Кипърският Архиепископ Хрисостом: Русия подклажда и подкрепя Турция срещу Гърция за разцепване на югоизточното крило на НАТО

Кипърският Архиепископ Хрисостом: Русия подклажда и подкрепя Турция срещу Гърция за разцепване на югоизточното крило на НАТО

In other languages: GRNMK

Автор: Doxologia INFONEWS

Предстоятелят на Църквата на Кипър пожела да надделее логиката и нещата да не стигнат до крайност в района на Източното Средиземноморие, както това изглежда, че става в южен Казвказ с напрежението между Армения и Азербайджан.

Негово Блаженство Архиепископ Хрисостом II коментира ескалацията на напрежението в района на Кавказ, давайки оценка, че в „Източното Средиземноморие положението е по-лошо и един сблъсък между Гърция и Турция би могло да доведе до разцепване на югоизточното крило на НАТО в региона“.

Турският президент използва европейците и техните икономически интереси“, добави той.

„(Европейците) се опитват се по всякакъв начин да ни успокоят, че ветото не е за малките държави“, заяви Архиепископът. Той има предвид, налагането на вето от страна на Кипър по отношение правилната позиция на ЕС за Беларус, но от друга страна, ЕС не налага все още тежки санкции срещу Турция заради агресивната ѝ политика по отношение на Кипър и Гърция. Заплахите на Турция срещу тези две държави са заплаха срещу целия ЕС.

Архиепископ Хрисостом коментира тези въпроси след края на Божествената Литургия в празнуващия Монастир на Свети Неофит. Той разкритикува остро и позицията на Русия в региона, заявявайки по свой начин, че „Русия е тази, която подклажда и подкрепя Турция, не защото я обича, а понеже се стреми да запази своя монопол в продажбата на природен газ в Европа“.

Освен това, Архиепископът заяви, че има проблем с пластината на шести прешлен на гръбначния му стълб (в близост до гръбначно-мозъчния канал – Бел. прев.). Заради този проблем, му е трудно да върви, но и да стои, както самият той заяви.

По отношение на своето здраве, той заяви, че лекарите му препоръчват почивка и да остане на легло за дълъг период нещо, което неговите задължения не му позволяват и затова понася (тези болки – Бел. авт.).

Накрая той заяви, че здравето му отива към задоволително.

Източник: ΚΥΠΕ

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal