Киевският Митрополит Епифаний: Молим Правителството да защити вярващите, избрали да се присъединят към Православната Църква на Украйна (ПЦУ)

In other languages: EN

Автор: Костас Онисенко за Orthodox Times

Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний се обърна към Правителството на Украйна с молба да защити избора на вярващите от енориите, които са решили да преминат към каноничната Православна Църква в Украйна (ПЦУ).

Според Предстоятеля, по време на пресконференция той е заявил, че около 600 енории са се прехвърлили в новата поместна Църква от нейното създаване, но след смяната на Правителството на Украйна през 2019 г. този процес е спрял, тъй като е срещнал редица пречки, свързани главно със съдебни спорове в местните енории.

Според Митрополит Епифаний, в този процес участват някои представители на Московската Патриаршия, както и държавни служители.

Митрополит Епифаний подчерта, че се очаква постепенно и други енории да преминат към ПЦУ, но помоли Правителството за подкрепа, за да може да се осъществи този процес.

Не искаме Правителството да ни помага. Молим Правителството да защити избора на онези вярващи, които са решили да преминат към Православната Църква на Украйна“ – каза Митрополит Епифаний по време на пресконференция.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎