ИЗВЪНРЕДНО: Съдят свещеник на Московската Патриаршия за жестоки сексуални престъпления срещу сираци, за които той се е грижил

Автор: Doxologia INFONEWS

Следственият комитет на Руската Федерация завърши разследването срещу Протойерей Николай Стримски, директор на религиозната организация на Московската Патриаршия „Православен Свято-Троицки Симеонов Монастир на милосърдието“ (приют за сираци към Монастира) в село Саракташ, Оренбургска област, Оренбургска Митрополия, Русия. Свещеникът е и Настоятел на самия Монастир. За това съобщава Лента.Ру.

Свещеникът на Руската Църква ще бъде съден за жестоки престъпления срещу непълнолетни по седем члена от Наказателния кодекс на Руската Федерация: 117 („Изтезания“), 131 („Изнасилване“), 132 („Насилствени действия от сексуален характер“), 133 („Принуда към действия от сексуален характер“), 135 („Развратни действия“) , 151 („Въвличане на непълнолетно лице в извършване на противообществени действия“) и 156 („Неизпълнение на поети задължения по отглеждане на непълнолетно лице“).

Според следствието, от 1999 до 2019 г. Протойерей Николай Стремски е развращавал и изнасилвал непълнолетни деца, за които той самият се е грижил в приюта на Московската Патриаршия.

Към момента установените жертви са 11 деца.

Самият Протойерей Николай Стремски се обяви за невинен, заявявайки чрез адвоката си, че децата са измислили показанията си. Адвокатът на руския свещеник поиска той да бъде пуснат под домашен арест с мотива, че в следствения арест няма право да носи кръст. Освен това защитникът на свещеника посочи пред магистратите, че задържането на свещеника може да нанесе непоправима вреда на православния свят.

По-рано, през 2018 г. дъщерята на свещеника Елена и нейният съпруг Виктор заключиха трима непълнолетни деца в гараж и дълго време ги държаха там затворени. След това Елена и съпругът ѝ бяха обвинени в незаконно ограничаване на свободата на непълнолетни, като и двамата бяха арестувани.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal