Начало » Новини » Светът » Гърция: Осъдиха свещеник на девет месеца условна присъда за подбудителство към погазване на мерките срещу COVID-19 | VIDEO

Гърция: Осъдиха свещеник на девет месеца условна присъда за подбудителство към погазване на мерките срещу COVID-19 | VIDEO

In other languages: GR MK

Автор: Doxologia INFONEWS

Свещеник от Ретимно (о-в Крит, Гърция) – отец Емануил Сарис – беше осъден на девет месеца затвор с тригодишен изпитателен срок.

На 16 септември 2020 г. по време на Водосвета за началото на новата учебна година, 47-годишният свещеник от Ретимно и по време на своята омилия в детската градина „Аципопулос“ изведнъж решава да проповядва срещу носенето на предпазни маски от учениците в училищата.

Неговата омилия предизвика острата реакция на всички присъстващи учители, родители и деца, които незабавно са извикали полиция. Свещеникът беше задържан и срещу него бе започнато бързо производство за подбуждане към престъпление, т.е. неносене на маски в училищата, което в Гърция е задължително със закон.

Свещеникът не се е покаял за постъпката си, не се е извинил и не съжалява за престъпното си и безотговорно деяние.

Само Бог има право да ме съди. Аз нямам угризения на съвестта“ – казва свещеникът.

Дори самият Митрополит на Ретимно г-н Евгений, цитиран от Νέα Κρήτη, е заявил, че свещеникът има проблемно поведение.

По време на съдебното заседание свещеникът е отказал да сложи предпазна маска на лицето си, но след като съдията го е принудил, той я е сложил.

Свещеникът е отправил и заплахи срещу съдията и прокурора, за което държавният обвинител е заявил, че съдът не се страхува и притеснява от заплахи, а законът важи за всички.

Припомняме, че подобен случай имаше и в Свещената Митрополия на Флорина (Гърция), където свещеник проповядваше срещу носенето на маски в Храмовете. Според свещеника, носенето на маски в Храмовете било „богохулство“. Още тогава Митрополитът на Флорина г-н Теоклит незабавно реагира на всички жалби, подадени до него от вярващите по отношение поведението на свещеника, като Митрополитът отстрани от служение в този Храм въпросния свещеник за неопределено време с уговорката, че ако свещеникът „не си вземе поука“, ще бъде низвергнат.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal