Гърция: Осъдиха свещеник на девет месеца условна присъда за подбудителство към погазване на мерките срещу COVID-19 | VIDEO

In other languages: GR MK

Автор: Doxologia INFONEWS

Свещеник от Ретимно (о-в Крит, Гърция) – отец Емануил Сарис – беше осъден на девет месеца затвор с тригодишен изпитателен срок.

На 16 септември 2020 г. по време на Водосвета за началото на новата учебна година, 47-годишният свещеник от Ретимно и по време на своята омилия в детската градина „Аципопулос“ изведнъж решава да проповядва срещу носенето на предпазни маски от учениците в училищата.

Неговата омилия предизвика острата реакция на всички присъстващи учители, родители и деца, които незабавно са извикали полиция. Свещеникът беше задържан и срещу него бе започнато бързо производство за подбуждане към престъпление, т.е. неносене на маски в училищата, което в Гърция е задължително със закон.

Свещеникът не се е покаял за постъпката си, не се е извинил и не съжалява за престъпното си и безотговорно деяние.

Само Бог има право да ме съди. Аз нямам угризения на съвестта“ – казва свещеникът.

Дори самият Митрополит на Ретимно г-н Евгений, цитиран от Νέα Κρήτη, е заявил, че свещеникът има проблемно поведение.

По време на съдебното заседание свещеникът е отказал да сложи предпазна маска на лицето си, но след като съдията го е принудил, той я е сложил.

Свещеникът е отправил и заплахи срещу съдията и прокурора, за което държавният обвинител е заявил, че съдът не се страхува и притеснява от заплахи, а законът важи за всички.

Припомняме, че подобен случай имаше и в Свещената Митрополия на Флорина (Гърция), където свещеник проповядваше срещу носенето на маски в Храмовете. Според свещеника, носенето на маски в Храмовете било „богохулство“. Още тогава Митрополитът на Флорина г-н Теоклит незабавно реагира на всички жалби, подадени до него от вярващите по отношение поведението на свещеника, като Митрополитът отстрани от служение в този Храм въпросния свещеник за неопределено време с уговорката, че ако свещеникът „не си вземе поука“, ще бъде низвергнат.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎