Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на България » Вярващите се стичат към т.нар. Кръстова гора в Свещената Митрополия на Пловдив за Кръсто-Въздвиженския празник

Вярващите се стичат към т.нар. Кръстова гора в Свещената Митрополия на Пловдив за Кръсто-Въздвиженския празник

Автор: Мариела Хубинова за БНТ

В навечерието на православния празник Въздвижение на светия кръст стотици вярващи се отправиха към Кръстова гора. Всяка година поклоници от цялата страна, а и от чужбина посещават манастирския комплекс в Родопите, в подножието на Кръстов връх.

Много хора предприеха пътуването на духа и вярата към Кръстова гора. Мястото е известно като българската Света гора заради манастирския комплект от няколко църкви и по-малки параклиси.

С надежда за здраве, за изцеление, за вяра в чудото на Светия кръст Господен тези хора са се устремили към Кръстова гора, която се намира на близо 1500 метра надморска височина. Някои от хората, с които разговаряхме по пътя споделят, че ежегодно посещават манастирския комплекс „Света Троица“. Повече от тях благодарят на Бога за дар, който са получили в живота си, а за други надеждата е водещия мотив да пренощуват на ливадите в подножието на върха. Легендата разказва, че там е заровена част от Светия кръст Господен.

Относно трафика той се извършва безпроблемно, но малко по-бавно от обичайното. По пътя от Асеновград до тук на няколко места има пътни патрули, които следят за нарушители. През изминалите няколко дни пътят между Югово и град Лъки беше почистен от клони и храсти. Горе в подножието на църквата автомобилите ще бъдат отбивани на близо 2 километра, а хората ще се качват пеша. Времето се очертава да е хубаво без валежи.

В 19 часа Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи празнична вечерня, а 30 минути след полунощ, вече на самия Кръстовден той ще оглави архиерейската Света литургия за празника.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal