Вселенският Патриарх Вартоломей благодари на Европейската комисия за подкрепата относно Света София в Константинопол

In other languages: GREN

Автор: Doxologia INFONEWS

В писмо, изпратено до гръцкия вицепрезидент, Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей изрази удовлетворение от различните институционални инициативи и публични изявления на заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас в полза и подкрепа на Света София в Константинопол, която незаконно бе превърната в джамия от ислямиста Ердоган. За това съобщава Euronews.

В своето благодарствено писмо Негово Божествено Всесветейшество приветства международните действия, предприети от гръцкия заместник-председател на Европейската комисия за популяризиране и признаване на Света София като обект на световното културно наследство.

Позовавайки се на решението на Турция да превърне Света София в джамия, Вселенският Патриарх подчерта, че никоя намеса не може да прикрие, промени или отмени „благото послание и мисията на Църквата“.

Според Патриарх Вартоломей, Света София, като архитектурна обрисовка на спасението на човечеството и цялото Творение, принадлежи на всички.

Припомняме, че Свещеният Синод на Българската Патриаршия в позицията си за Света София заяви, че уважава турските институции.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎