Начало » Новини » Мнения » Вселенският Патриарх Вартоломей благодари на Европейската комисия за подкрепата относно Света София в Константинопол

Вселенският Патриарх Вартоломей благодари на Европейската комисия за подкрепата относно Света София в Константинопол

In other languages: GREN

Автор: Doxologia INFONEWS

В писмо, изпратено до гръцкия вицепрезидент, Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей изрази удовлетворение от различните институционални инициативи и публични изявления на заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас в полза и подкрепа на Света София в Константинопол, която незаконно бе превърната в джамия от ислямиста Ердоган. За това съобщава Euronews.

В своето благодарствено писмо Негово Божествено Всесветейшество приветства международните действия, предприети от гръцкия заместник-председател на Европейската комисия за популяризиране и признаване на Света София като обект на световното културно наследство.

Позовавайки се на решението на Турция да превърне Света София в джамия, Вселенският Патриарх подчерта, че никоя намеса не може да прикрие, промени или отмени „благото послание и мисията на Църквата“.

Според Патриарх Вартоломей, Света София, като архитектурна обрисовка на спасението на човечеството и цялото Творение, принадлежи на всички.

Припомняме, че Свещеният Синод на Българската Патриаршия в позицията си за Света София заяви, че уважава турските институции.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal