Вселенската Патриаршия ще вземе решение за подреждането в лика на Светиите на Архимандрит Гервасиос Параскевопулос

In other languages: GR

Автор: Йордан Георгиев

Изпълниха се 56 години (30.06.1964 г.) от кончината на Архимандрит Гервасиос Параскевопулос и шест години от пренасянето на Свещените му Мощи (29.06.2014), които се пазят в специална Мощехранителница на подходящо място вътре в Свещения Храм на Света Параскева в Сихена, Патра.

Съответният пакет с необходимите документи за подреждането му в лика на Светиите е подготвен и изпратен от Митрополита на Патра г-н Хрисостом до компетентната Комисия на Свещения Синод на Еладската Църква на 28 август 2019. Документите вече са одобрени, утвърдени и изпратени във Вселенската Патриаршия във Фенер, Константинопол. Светият и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия има последната дума за подреждането на Архимандрит Гервасиос Параскевопулос в лика на Светиите.

Процедурата е следната: досието за подреждането в лика на Светиите ще се разгледа подробно от специализираната Патриаршеска Комисия на Вселенската Патриаршия. Тя ще излезе със съответния доклад пред Светия и Свещен Синод на Майката Църква, както и пред Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей, които ще имат последната дума в тази процедура.

Светият и Свещен Синод заседава един път месечно и не е изключено в едно от скорошните заседания да бъде обявено подреждането на отец Гервасий Параскевопулос от Патра в лика на Светиите, т.е. Светата Църква да се обогати с още един нов Светия.

Според информацията, Свещената Митрополия на Патра е в очакване на това радостно събитие, което може да бъде придружено с посещение на Всесветейшия Вселенски Патриарх в Свещената Митрополия на Патра (Еладска Църква).

На гроба на отец Гервасиос Параскевопулос са ставали и стават множество доказани и изследвани от Църквата чудеса, както и изцеления на болни хора. Отделно, извадените телесни останки, покриват всички критерии за святост – те са нетленни с характерния тъмнокафяв и керемиденочервен цвят. Те ухаят на неописуем за човешкото обоняние прекрасен аромат. Свещените му Мощи се съхраняват в Мощехранителница, както посочихме по-горе в статията.

Гробът на отец Гервасиос Параскевопулос

Източник: Patras Times

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎