Архиепископът на Атина: Църквата призовава ЕС да поеме отговорност за бежанците

Автор: Doxologia INFONEWS

В изявление за ANA-MPA Архиепископ Йероним от Атина изрази дълбокото съжаление на Еладската Църква за събитията в Мория, и „дълбока загриженост относно онова, което крие тази трагична ситуация“.

Нашата Църква винаги ще бъде на страната на всеки беден, преследван, слаб човек, всеки бежанец. На дела, а не на думи. На практика, а не на теория. За облекчаване на човешката болка и заздравяване на раните на всяко многострадално човешко същество. Защото това е мисията на Църквата. Защото това е, което учението на Църквата диктува. Защото Христос беше първият „бежанец“.

Поради тази причина Църквата има право и задължение не само да съжалява дълбоко за събитията в Мория, но и да бъде много загрижена за това, което се крие зад тази трагична ситуация.

Измамен план за недопустима, неморална и нечовешка инструментализация и експлоатация на отчаяни бежанци и имигранти се развива от няколко месеца, с всички последици за националната ни сигурност и живота на гръцките жени и мъже, особено в граничните райони на страната ни и в няколко засегнати квартала на градските центрове. И това в момента, в който съседната ни страна засилва напрежението в Егейско море с умишлени действия на агресия, и разстройва религиозните настроения на християните в нарушение на всяко международно споразумение.

Сега е дошъл моментът Европейският съюз да поеме своите отговорности и да допринесе ефективно за опазването и защитата на своите източни граници, винаги с уважение към ценността и достойнството на всяко човешко същество.

Нашата Църква стои, както винаги, на страната на компетентната и отговорна гръцка държава“ – казва Архиепископът на Атина и цяла Гърция г-н г-н Йероним.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎