Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Архиепископът на Америка Елпидофор се срещна с държавния секретар на САЩ Майк Помпео заради напрежението, което Турция създава в Източното Средиземноморие

Архиепископът на Америка Елпидофор се срещна с държавния секретар на САЩ Майк Помпео заради напрежението, което Турция създава в Източното Средиземноморие

In other languages: ENGR

Превод: Йордан Георгиев

На 24 септември 2020, Архиепископът на Америка г-н Елпидофор се срещна с държавния секретар на САЩ г-н Майк Помпео, за да обсъди редица въпроси, които са важни за Вселенската Патриаршия и гръцко-американската общност. Сред обсъжданите въпроси бяха и тези, засягащи народите на Гърция, Кипър и Турция.

Архиепископ Елпидофор излезе със следното изявление за срещата:

«Бих искал да изкажа още веднъж благодарността си към държавния секретар г-н Помпео за днешната ни среща. Имах възможността да изкажа дълбокото разочарование на Вселенската Патриаршия и нашата собствена болка, както и тази на гръцко-американската общност за превръщането на Света София в джамия.

Също така имах възможността да изразя все по-голямото опасение и дълбоката загриженост на гръцко-американската общност от непрекъснато нарастващата агресивна позиция на Турция срещу Гърция и Кипър. Потърсих от държавния секретар подкрепата на американското правителство за Вселенската Патриаршия, гръцката общност в Турция, както и за всички останали религиозни малцинства в Турция.

Нашето искрено желание е правителството на САЩ да продължи своята работа, за да осигури спазването на международното право, за изгради диалог без заплахи от страна на Турция за мирен плодотворен климат в отношенията между Турция, Гърция и Кипър, както и за целия регион на Източното Средиземноморие», се казва в изявлението на Архиепископ Елпидофор след срещата с държавния секретар на САЩ г-н Майк Помпео.

Източник: Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπὴ Ἀμερικῆς | Greek Orthodox Archdiocese of America

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal