Апел на Световния съвет на църквите за прекратяване на конфликта в Нагорни Карабах

In other languages: EN

Временният генерален секретар на Световния съвет на църквите (WCC), преподобният Йоан Саука, изрази огорчението си „от трагичната загуба на човешкия живот“ в Нагорни Карабах и се присъедини към апела, отправен в неделя от папа Франциск и Негово Светейшество Карекин II, за прекратяване на военните действия и завръщане на масата за преговори.

Световният съвет на църквите следи със загриженост новата ескалация на конфликта в спорния регион Нагорни Карабах, който „рискува да предизвика по-широк въоръжен конфликт в региона“. Така временният генерален секретар на Световния съвет на църквите (WCC), преподобният Йоан Саука, изрази в нота огорчението си „от трагичната загуба на човешкия живот“ и се присъедини към апела, отправен в неделя от папа Франциск и Негово Светейшество Карекин II, католикос на всички арменци, за прекратяване на военните действия и завръщане на масата за преговори.

Саука също така изразява „недоумение“ от „пристрастната позиция на Турция“, която – като член на Минската група (структурата, създадена през 1992 г. от тогавашната Конференция за сигурност и сътрудничество в Европа за насърчаване на решение договорени в конфликта между Армения и Азербайджан) – трябва да запази неутрална роля, а не ролята на антагонист”. Оттук и призива към Църквите, принадлежащи към ССЦ на страните от Минската група, „да се ангажират с техните правителства, за да предадат това послание и да насърчат спешните и постоянни дипломатически усилия за мира в региона“.

По повод кризата, Московският патриарх Кирил също призова духовните лидери на двете страни „да положат всички усилия за установяване на мира“. От своя страна Кирил – съобщава пресцентърът на патриарха – уверява, че „Руската православна църква винаги е оказвала помощ за поддържане на диалог между религиозните общности на Армения и Азербайджан и е готова да продължи да изпълнява тази мисия“.

Източник: Vatican NEWS

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal