Александрийският Патриарх: Реакцията на Московската Патриаршия за украинската автокефалия е неправилна

In other languages: GRUKR

Автор: Йордан Георгиев

Негово Божествено Блаженство Патриархът и Папа на Александрия и цяла Африка г-н г-н Теодор II заяви, че хората в Украйна имат право на поместна църква като изрази за пореден път своята подкрепа за решението на Всесветейшия Вселенски Патриарх г-н г-н Вартоломей да предостави Томос за автокефалия на Православната Църква на Украйна.

Това изявление той направи според съобщението на aviketos.com по време на посещението си в Кипърската Република, отговаряйки на въпросите на журналистите относно прекратяването на евхаристийното общение между Московската Патриаршия и Вселенската Патриаршия по вина на Москва. Московската Патриаршия прекъсна евхаристийното общение с Еладската Църква и с Александрийската Патриаршия след като изпълниха своите канонични задължение и поменаха в своите Диптиси Негово Блаженство Митрополитът на Киев и цяла Украйна г-н г-н Епифаний. Александрийският Патриарх заяви, че реакцията на Московската Патриаршия по отношение на украинската автокефалия е неправилна.

Патриарх Теодор обясни, че е искал по този начин публично да обяви своето послание на съпричастност с Вселенската Патриаршия, както и на правото на народа на Украйна да има своята автокефална Църква.

Не бива да забравяме, че Вселенският Патриарх предостави статут на автокефалия на Православната Църква на Украйна, за което трябва да му отдадем необходимото уважение“, заяви Патриарх Теодор II.

Той припомни, че от ноември миналата година поменава Митрополит Епифаний по време на Божествената Литургия като Митрополит на Киев и цяла Украйна.

Вярвам, че с течение на времето ще виждаме все по-ясно проблемите и в крайна сметка всички поместни Църкви ще действат заедно и ще разберем, че най-важното преди всичко е единомислието между нас и служенето на народите“, заключи Александрийският Патриарх.

Както съобщихме, президентът на Кипърската Република г-н Никос Анастасиадис се срещна на 17 септември в президентския дворец с Патриарха на Александрия и цяла Африка г-н г-н Теодор II, който е на едноседмично посещение в Кипър. А три дена по-рано на 14 септември Патриарх Теодор II се срещна и с министъра на външните работи на Кипър г-н Никос Христодулидис.

Посещението на Александрийския Патриарх в Кипър е обезпокоително за намиращата се в еклисиологична ерес Московска Патриаршия, която прекъсна евхаристийното си общението освен с Майката Църква, от която е произлязла, но и с Древната Александрийската Патриаршия и Еладската Църква заради признаването на автокефалията на Православната Църква на Украйна.

Кипърската Църква е в състояние на официално признаване на автокефалията на Православната Църква на Украйна, по начин, който е възприет от секуларизираната Московска Патриаршия – публично обявление чрез прочитането на документ за такова признаваме.

В действителност, признаването в канонично отношение става само чрез поменаването на Киевския Митрополит г-н г-н Епифаний в Диптисите на Църквата на Кипър от страна на Архиепископа на Кипър и на Нова Юстиниана г-н г-н Христостом II.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎