Начало » Новини » Светът » Чипирането с цел контрол над мозъка вече е факт

Чипирането с цел контрол над мозъка вече е факт

Чипирането с цел контрол над мозъка вече е факт според учените. То ще бъде използвано върху хората с цел лечение на някои тежки неврологични заболявания като алцхаймер, епилепсия и други.


Усъвършенстван чип, който осъществява безжична връзка с мозъчните неврони, беше имплантиран успешно в мозъка на две прасета, а след това беше отстранен без вреда за животните. Постижението беше обявено от компания на техно-предприемача Илън Мъск. Нов лек или система за контрол над мозъка се крие зад този пробив?

Всичко се побира в чип, който е по-малък от средностатистическа монета и може напълно да се скрие при имплантиране. Миниатюрният апарат е конструиран така, че да се слее с костта на черепа и да работи целодневно без зареждане. Това разкри Илън Мъск на онлайн конференция, която се състоя в централата на компанията „Нуралинк“ в Сан Франциско. Предприемачът обясни, че имплантът е бил тестван успешно върху две прасета.

„Прасето живее с импланта от два месеца. То е здраво и щастливо с импланта, който работи добре в продължение на два месеца“, обясни Илън Мъск.

Поставените чипове ще позволят на учените да следят активността на осезателните центрове на мозъка на животното по безжичен канал за свръзка, отчитайки до какво се докосва зурлата на прасето.

„Ние показахме, че е възможно да се имплантират множество вериги неврони, като при това прасето остава здраво, щастливо и не се различава от всяко друго нормално прасе. Така че е възможно да имате множество вериги в главата си, към тях да се изпращат сигнали и вие пак да работите добре“, каза Илън Мъск.

Учените успешно са модифицирали работата на няколко вериги неврони, използвайки имплантирани чипове и електроди за стимулиране активността на отделни нервни клетки. Това ще позволи в перспектива да се използват подобни устройства срещу епилепсията, парализата и други болести, при които има нарушения в работата на главния и гръбначния мозък.

Източник: БНТ

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal